Članak

NEW YORK

Komšić sa Guterresom: Zbog podjela u EU odluka o otvaranju pregovora na čekanju

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u New Yorku.

Predsjedavajući Komšić i sekretar Guterres na početku razgovora ponovili su da osuđuju kršenje humanitarnog prava u Gazi i teror koji se vrši nad nevinim civilima, najvećim dijelom nad djecom i ženama, ništa manje ne umanjući teroristički čin Hamasa nad civilima Izraela.

Razgovarajući o dešavanjima u Bosni i Hercegovini sekretar Guterres je čestitao dobivanje kandidatskog statusa i kazao da će sa čelnicima EU raditi na podršci punopravnom članstvu naše zemlje, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniji.

Bez obzira na status, predsjedavajući Komšić je kazao da je dosta posla pred Bosnom i Hercegovinom koja će morati raditi na unutrašnjim promjenama u skladu sa evropskim zakonima, kao i da se čeka odluka o otvaranju pregovora sa EU koja, s obzirom na podjeljene stavove unutar članica EU, za našu zemlju može biti stavljena na čekanje.

Sagovornici su razgovarali i o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, pozdravljajući jednoglasno glasanje o produženju mandata EUFOR-ove misije "Altea", naglasivši važnost njene uloge za mir i stabilnost, kako u BiH tako i u čitavoj regiji.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku,  Zlatko Lagumdžija.

#BosniaHerzegovina #EUmembership #Gaza #HumanitarianRights #InnocentCivilians #InternalChanges #NewYork #PeaceAndStability #SecurityCouncil #UNSecretaryGeneral #BiH