Članak

VJETAR NOSIO KROVOVE

Slovenija izbjegla najgori scenario, iako su se neke rijeke izlile iz korita

(Patria) - Uslijed obilnih kišnih padavina u Sloveniji su nabujale rijeke, pojedine su se izlile iz korita, ali je izbjegnut najgori scenario u rizičnim područjima zemlje.

U nekoliko općina duž toka Drave oglasile su se sirene. U donjem toku Drave vodostaj se tokom noći polako povećavao i u nešto većoj mjeri je poplavljeno područje ispod Ptujskog jezera, rekao je dežurni hidrolog u Agenciji za životnu sredinu Andrej Golob, prenijeli su lokalni mediji.

U protekla 24 časa zabilježeno je ukupno 175 intervencija zbog jakog nevremena praćenog vjetrom, obilnim pljuskovima i poplavama, najviše na području Kranja, a potom Nove Gorice, Slovenj Gradeca, Ljubljane i Kopra, prenosi Anadolu.

U međuvremenu snažni vjetrovi i ogromni valovi izazvali su u petak uveče pustoš u Piranu, jednom od najživopisnijih slovenačkih primorskih gradova. Uništeno je nekoliko lokala u blizini mora, dok su pojedine ulice zatvorene za saobraćaj.

Jak vjetar nosio je i krovove i obarao stabla, a nekoliko je saobraćajnica neprohodno zbog odrona. Uslijed nevremena došlo je i do nestanka struje.

Prema prognozama meteorologa danas će se tokom dana djelimično razvedriti. U večernjim satima puhat će jugozapadni vjetar, a u toku noći će kiša sa zapada ponovo zahvatiti cijelu Sloveniju, navode iz Agencije za okoliš (Arso).

U regionu je veliku štetu pretrpjela i Hrvatska, pošto su u splitskom području oštećeni objekti uz more. I u Šibeniku je vjetar čupao drveća i napravio materijalnu štetu.

Oluja “Cirian” koja je pogodila sjeverozapadnu Evropu sa jakim pljuskovima i udarima vjetra do 200 kilometara na čas, odnijela je najmanje sedam života, oštećene su zgrade, zatvorene škole, otkazani letovi, a snabdjevanje električnom energijom i saobraćaj obustavljeni ili otežani u mnogim oblastima.

#CoastalDamage #EmergencyAlerts #Evacuation #PowerOutage #RiverOverflow #SevereWeather #SloveniaFloods #StormDamage #WeatherWarnings #Windstorm #Region