Članak

YASSER SOROUR

Egipatski ambasador: Odlazak Palestinaca iz Gaze ne predstavlja rješenje palestinskog pitanja

Zašto Egipat ne prihvata Palestince? To nije pravi način da se ovo pitanje rješava.

(Patria) - Zašto Egipat ne prihvata Palestince? To nije pravi način da se ovo pitanje rješava.

Vidimo na sceni prisilno iseljavanje Palestinaca, a to je ono što šteti palestinskom pitanju, rekao je večeras gostujući u emisiji BHT1 uživo ambasador Egipta u BiH Yasser Sorour.

- Zamislite kroz historiju da, kada su Palestinci bili na svojoj zemlji, nismo mogli do ovog momenta da im obezbijedimo pravo da uspostave svoju nezavisnu državu.

Ako bi Palestinci napustili svoju zemlju, zar mislite da bismo onda mogli da postignemo rješenje koje podrazumijeva dvije države - upitao je Sorour.

Ambasador navodi kako se ovo pitanje, koje se često postavlja, mora staviti u pravi kontekst.

- Mi smo jasno naveli da nećemo dopustiti da dođe do uništenja palestinskog pitanja na račun palestinskog naroda i na račun Egipćana.

Navest ću ono što je (palestinski) predsjednik Mahmoud Abbas izjavio na Samitu za mir u Kairu: "Nećemo napustiti našu državu". I to je ponovio tri puta.

To je vrlo opasno pitanje i moramo ga povezati s jednim vrlo bitnim elementom, za našu poziciju.

Mi ne kažemo da odbijamo nasilno protjerivanje Palestinaca nego, u isto vrijeme, zahtijevamo potpun prekid vatre i omogućavanje dopremanja humanitarne pomoći Gazi. Zato su to elementi koji su vrlo povezani - pojašnjava.

Kada se radi o stranim državljanima koji čekaju evakuaciju, ambasador Sorour kaže da Ministarstvo vanjskih poslova Egipta radi s ambasadama u Kairu i nadležnim institucijama u Egiptu kako bi omogućili evakuaciju više od 7.000 stranaca iz ratom zahvaćenog područja.

- Siguran sam da su u kontaktu i s Ambasadom Bosne i Hercegovine kako bi se dopustio prolazak za nekih 50 Bosanaca i Hercegovaca koji su u Gazi - dodao je.

Dodaje da je, kada se uzme u obzir obim uništenja u Gazi i broj nevinih ljudi koji su do sada ubijeni, njih više od 9.000, "to nešto za što ne možemo da pronađemo odgovarajuću riječ niti emociju".

- Kao Egipat, mi uvijek pozivamo međunarodnu zajednicu da jasno nazove ono što se dešava u Gazi pravim imenom. To za nas nije samoodbrana ili borba protiv terorizma, to je mnogo izvan samoodbrane - ističe ambasador.

Naglašava da su napadi na bolnice pune pacijenata neprihvatljiv čin i bezočno kršenje međunarodnog zakona.

Sorour je, između ostalog, rekao i da Egipat ima indicije da će Izrael dopustiti dopremanje goriva neophodnog za rad bolnica u Gazi, ali do ovog trenutka za to još nema zvanične potvrde.

#ambasador #Egipat #Izrael #Palestina #Gaza #BiH