Članak

CENTAR ZA SIGURNOSNE STUDIJE

Hoće li bh. političari s crne liste slijediti potez Vulina?

Nadamo se da će primjer Vulina slijediti i neki od funkcionera u BiH koji su, također, izlistani na crnim listama.

(Patria) - Direktor Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandar Vulin podnio je neopozivu ostavku na ovu izuzetno značajnu funkciju unutar sigurnosno-obavještajnog sistema.

U svom obrazloženju, naveo je da ostavku podnosi kako bi preduprijedio eventualne sankcije SAD i EU prema Srbiji usljed nedostatka reakcije državnih institucija povodom njegovog sankcionisanja od SAD-a, odnosno uvrštavanja Vulina na crnu listu od Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC).

Iz Centra za sigurnosne studije (CSS) podsjećaju da je OFAC 11. jula 2023. godine sankcionisao Vulina na osnovu Izvršnog naloga 14033 radi uključenosti u koruptivne poslove koji promovišu političke i lične interese nauštb mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu te doprinosa ruskim zlonamjernim aktivnostima u Srbiji i regionu.

"Premda je u slučaju Vulina obrazloženje zvaničnika OFAC-a bilo nešto detaljnije, navodeći njegovu uključenost u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotebnu javne funkcije, njegova ostavka se može posmatrati kao donekle odgovoran potez, imajući u vidu predstojeće vanredne izbore zakazane za 17. decembar.

Poseban značaj ovakvog čina je da dolazi od osobe s veoma osebujnim karakterom, koja slovi kao politički jastreb te nedvojbeno s velikim ličnim ambicijama i željom za medijskom pažnjom koje su mu pružale visoke državne pozicije koje je obavljao u prethodnom periodu.

Nadamo se da će primjer Vulina slijediti i neki od funkcionera u BiH koji su, također, izlistani na crnim listama.

Valjda će i oni biti dovoljno odgovorni prema svojoj državi te konačno shvatiti da su svojim ponašanjem odavno izgubili smisao i značaj demokratskog predstavljanja građana koji su ih birali, te da svoje funkcije zloupotrebjavaju radi puke zaštite ličnih interesa, predstavljajući pri tome opstanak na vlasti kao partiotizam ili odsudnu odbranu zajedničkih vrijednosti", navodi se u saopštenju CSS-a.

#AleksandarVulin #CrnaLista #css #MiloradDodik #bih