Članak

VIŠEDNEVNA POSJETA

Kurtulmus sa članovima Zajedničkog kolegija PS BiH: Privredna saradnja Turske i BiH može biti bolja

(Patria) - Predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda, članovi Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH susreli su se danas sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske, Numanom Kurtulmuşom koji predvodi delegaciju turskog Parlamenta u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U prijateljskom i otvorenom razgovoru naglašeno je da su odnosi između Republike Turske i BiH izuzetno dobri i da dvije države vežu prijateljski odnosi i brojni potpisani sporazumi i memorandumi o saradnji. Istaknuto je da privredna saradnja nije na zadovoljavajućem nivou i da bi trebalo potaknuti bosanskohercegovačke izvoznike za nastup na turskom tržištu kako bi se prisutni debalans ublažio.

Predsjednik Kurtulmuş istaknuo je tokom razgovora da su i Bosna i Hercegovina i Turska na širem politički vrlo trusnom području, te izrazio nadu da se krize iz susjedstva i drugi problemi neće reflektirati na područje BiH.

Naglasio je, također, uvjerenje da se za sve političke nesuglasice u Bosni i Hercegovini rješenja mogu pronaći u dijalogu domaćih političkih snaga, prvenstveno na temelju poštivanja Dejtona i teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Članovi rukovodstva domova danas su čestitali visokom gostu 100. godišnjicu
moderne Turske i zahvalili joj se za podršku koju pruža demokratskom razvoju
Bosne i Hercegovine, te izrazili spremnost za gradnju još boljih prijateljskih odnosa.

#BiH #Turska #privreda #dobriodnosi