Članak

ČILEANSKI PREDSJEDNIK

Boric kod Bidena osudio ponašanje Izraela, pozvao na ukidanje sankcija Kubi

Jedini problem koji imam s tobom je što si premlad“, rekao je Biden Boricu, koji ima 37 godina. „To nije problem, uzvratio je Boric.

(Patria) - Čileanski predsjednik Gabriel Boric, koji je ranije osudio bombardovanje Gaze od strane izraelske vojske i opozvao svog ambasadora u toj zemlji, kaže je u četvrtak rekao predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu da akcije Izraela krše međunarodno pravo.

Boric je rekao da osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali je dodao da je izraelsko uzvratno bombardovanje Gaze bilo nesrazmjerno i predstavljalo je kršenje međunarodnog prava, javio je Reuters.

„Ovi napadi Hamasa su bez opravdanja, zaslužuju globalnu osudu, ali odgovor vlade Benjamina Netanyahua također zaslužuje našu najjasniju osudu“, rekao je novinarima nakon sastanka s Bidenom u Bijeloj kući.

„Nema sumnje da možemo reći da je odgovor bio nesrazmjeran i da krši međunarodno humanitarno pravo“, rekao je. „Pravo države da se brani ima granice, a te granice podrazumijevaju poštovanje života nedužnih civila, posebno djece, i poštovanje građanskog humanitarnog prava“, dodao je.

Upitan o Bidenovom odgovoru, Boric je rekao da nije njegovo da govori u ime američkog predsjednika.
Boric je rekao da su on i Biden razgovarali i o naporima da se očuva demokratija u Latinskoj Americi, te je izrazio zahvalnost na nedavnoj odluci Washingtona da ukine sankcije Venecueli. Rekao je i da je prenio želju da nastavi raditi s Brazilom, Argentinom i drugim zemljama kako bi se osigurali slobodni izbori u Venecueli sljedeće godine.

Boric je pozvao Bidena da ukine sankcije Kubi i skine je sa američke liste državnih sponzora terorizma. „Razumijemo da ovo pitanje izaziva snažne emocije u Sjedinjenim Državama. Međutim, moramo uzeti u obzir da ove sankcije nisu usmjerene samo na vladu, one pogađaju cijelo stanovništvo. Kada narod pati, to bi trebalo da se tiče svih nas“, dodao je.

Boric i Biden su na početku svog sastanka razmijenili neko riječi.

„Jedini problem koji imam s tobom je što si premlad“, rekao je Biden Boricu, koji ima 37 godina. „To nije problem“, uzvratio je Boric.

Biden je rekao da su dvije zemlje u bilateralnim odnosima već 200 godina, a novo Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet (APEP), čiji će se lideri sastati u Bijeloj kući u petak, pomoći u jačanju ekonomskog prosperiteta širom zapadne hemisfere.

Boric je rekao da se raduje jačanju veza sa SAD-om i rekao da ima „mnogo tema za razgovor“, uključujući „zelenu tranziciju, migracije i ekonomski razvoj“.

#Čile #JoeBiden #SAD #Izrael #Palestina #Gaza #Svijet