Članak

KRAH SVJETSKOG PORETKA

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća: Zaustaviti brutalne zločine nad palestinskim narodom u Gazi

Svjedočimo nemoći i krahu postojećeg svjetskog poretka, oličenom kroz organizaciju Ujedinjenih naroda.

(Patria) - Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća osuđuje brutalno ubijanje palestinskih civila, posebno velikog broja djece, žena, starih i iznemoglih ljudi u Gazi pred očima cijelog svijeta, smatrajući da zločin kojem svjedočimo evidentno ima genocidnih elemenata protiv palestinskog naroda.

Ovaj Ured obuhvata bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca), Srbije (Bošnjačko nacionalno vijeće), Crne Gore (Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori), Hrvatske (Koordinacija bošnjačkih županjskih vijeća), Sjeverne Makedonije (Bošnjačko nacionalno vijeće), SAD i Kanade (Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike) i Kosova (bošnjački predstavnici u Konsultativnom vijeću zajednica pri Uredu predsjednice Kosova).

Iz Ureda ukazuju da su zločini koje provodi vojska Izraela nad civilima u Gazi, naočigled cijelog svijeta, osuđeni od strane velikog broja građana, ne samo arapskih zemalja, već najvećeg broja država Evropske unije, Velike Britanije, SAD, Australije, Malezije, Ruske Federacije, Turske.

"Protestne skupove organizirale su i brojne zajednice jevrejskog naroda diljem svijeta, jasno ukazujući da se ne slažu za zločinačkom politikom Vlade Izraela.

S druge strane, politički predstavnici tzv. zapadnog svijeta, većinskih muslimanskih država, država Azije i Afrike, osim retoričkih osuda, ne poduzimaju gotovo nikakve akcije da se vojna invazija Izraela, kojom su prekršene gotovo sve konvencije koje štite civilno stanovništvo i običaje ratovanja, zaustavi.

Svjedočimo nemoći i krahu postojećeg svjetskog poretka, oličenom kroz organizaciju Ujedinjenih naroda.

Naš glas, kao predstavnika bošnjačkog naroda, ovim apelom želimo pridružiti svim onim narodima, koji su putem svojih organizacija civilnog društva, protestnim građanskim okupljanjima i skupovima zahtjevali prekid vojnih operacija i zaštitu palestinkog naroda u Gazi.

Jasno je da na sceni, s jedne strane, imamo iskazanu volju slobodnih građana i naroda svih vjera i nacija, i s druge strane potpuno drugačije ponašanje i djelovanje državnih institucija i vlada spram zločina koje čini vojska države Izrael.

Ovoliko smo dužni sebi, svojim potomcima i historijskim procesima u kojima se nalazimo.

Na javnoj sceni, pred očima cijelog svijeta, jasno možemo razumijeti da ne svjedočimo vjerskom ratu između jevreja i muslimana, već ratu između tlačenih i tlačitelja.

Ovaj sukob i agresivni rat države Izrael na čelu sa Netanyahuom ugrozit će mir, međunarodni poredak i jednakopravnost nacija u cijelom svijetu, sa nesagledivim posljedicama.

Želimo istaći jasnu razliku između ukupnosti jevrejskog naroda i političkog rukovodstva države Izrael, jer Bošnjaci imaju iskustvo preživljenog genocida koji je počinjen od strane nacionalističkog velikosrpkog režima kojim je upravljao Slobodan Milošević.

I tada su Bošnjaci podvukli jasnu historijsku liniju između srpskog naroda i zločinačkog režima Miloševića, pa tako činimo i danas kada je u pitanju Palestina", saopštio je Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

#vkbi #BiH #Bošnjaci #Izrael #Palestina #Gaza