Članak

GP ORAŠJE

Pripadnici GPBiH spriječili krijumčarenje 38 osoba i to 21 Kineza i sedam Turaka

(Patria) - Pripadnici Granične policije BiH su, 2. novembra 2023. godine, prilikom redovnih i pojačanih aktivnosti na sprječavanju nezakontih migracija spriječili krijumčarenje 38 osoba na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje.

Krijumčarenje je otkriveno u dva navrata prilikom obavljanja granične kontrole. Na MGP-u Orašje, kontrolirano je teretno vučno vozilo marke Iveco i poluprikolica marke Schmitz bh. registracijskih oznaka, kojim je upravljao N. Č. državljanin BiH. Prilikom pregleda tovarnog prostora, pronađeno je 13 državljana NR Kine i sedam državljana R. Turske. Na istom prijelazu, kontrolirano je teretno vučno vozilo marke Man i poluprikolica marke Schmitz, kojim je upravljao B. S. državljanin BiH i državljanin R. Srbije. Prilikom pregleda tovarnog prostora, pronađeno je 18 državljana NR Kine.

Zbog postojanja osnova sumnje u počinjeno kazneno djelo Krijumčarenje ljudi, čl. 189 KZ BiH, o navedenom je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijoj naredbi su osumnjičeni lišeni slobode. Krijumčarene osobe su predane Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Aktivnosti na predmetu se nastavljaju.

Granična policija će i u idućem razdoblju nastaviti s pojačanim aktivnostima, sukladno zakonu, na suzbijanju nezakonitih migracija, ulažući sve raspoložive resurse za zaštitu državne granice.

#BiH #krijumčarenje #Orašje #Kinezi #Turci