Članak

JOŠ TREBA PROĆI SENAT

Predstavnički dom usvojio nacrt zakona o pomoći Izraelu uprkos prijetnji Bidena vetom

(Patria) - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o pomoći Izraelu od 14,3 milijarde dolara iako su demokrati upozorili da će pasti po dolasku u Senat.

Republikanski prijedlog odobrilo je 226 kongresmena uz pomoć 12 demokrata. 196 je bilo protiv, od čega su dva bila republikanci, javio je BC.

Demokratski lideri žele nacrt zakona koji uključuje finansiranje Ukrajine, ali republikanci u Predstavničkom domu protivili su se povezivanju pomoći Ukrajini i Izraelu u jednu mjeru.

Lider Senata Chuck Schumer osudio je prijedlog zakona kao „zapanjujuće neozbiljan“. On je rekao da ga gornji dom Kongresa, koji njegove kolege demokrate tijesno kontrolišu, neće usvojiti.

Predsjednik Joe Biden obećao je da će staviti veto na zakon ako mu ikada dođe na sto.
To je bila prva velika zakonodavna akcija pod novim predsjedavajućim Predstavničkog doma republikanaca, Mikeom Johnsonom.

Kako bi nadoknadili trošak pomoći Izraelu, republikanci su predložili smanjenje sredstava za Internal Revenue Service (IRS) za 14,3 milijarde dolara, koja prikuplja američke poreze.

Međutim, nestranački Kongresni ured za budžet (CBO) rekao je da će takva smanjenja
finansiranja IRS-a rezultovati manjim poreznim prihodima i povećati američki deficit za skoro 12,5 milijardi dolara u narednoj deceniji.

„Moji republikanski prijatelji kažu da žele pomoći Izraelu“, rekao je demokratski kongresmen Jim McGovern iz Massachusettsa. „I, dakle, šta oni rade? Oni uslovljavaju pomoć Izraelu u suštini poreskim olakšicama za milionere i milijardere i korporacije koje varaju na svojim porezima“, dodao je.

Umjesto toga, demokrate u Senatu planiraju raditi na dvostranačkom paketu koji uključuje pomoć za Izrael i Ukrajinu, zajedno s humanitarnom pomoći za Gazu.

#JoeBiden #KongresSAD #Svijet