Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Laž je da ću potpisati nezavisnost Kosova

Puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključni je preduslov koji dvije države moraju da ispune kako bi postale članice EU.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je danas kako je laž da je spreman da potpiše nezavisnost Kosova.

- Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova, a na čast svima na političkoj sceni Srbije koji takve laži iznose - poručio je Vučić u video poruci na svom Instagramu, dodajući da će se uvijek držati Ustava Srbije.

Vučić je tako reagovao na navode pojedinih opozicionih stranaka, prenosi RSE.

Desno orijentisane stranke u Srbiji protive se Ohridskom sporazumu. Također su u više navrata zatražile prekid pregovora o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod okriljem EU od 2011. godine.

Ohridski sporazum su u martu u Sjevernoj Makedoniji postigli Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, uz posredovanje EU.

Riječ je o Aneksu za sprovođenje evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova koji je u februaru usaglašen u Briselu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tokom posjete Beogradu 31. oktobra, kada se sastala sa Vučićem, izjavila da je sprovođenje Ohridskog sporazuma "de facto" priznanje nezavisnosti Kosova.

Leyen je objasnila da Ohridski sporazum predviđa različite korake koji uključuju, na primjer, i priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije.

Navela je da to ide, sa druge strane, uz osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo.

- To će utrti put normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. To je neophodan preduslov za evropski put - poručila je Von der Leyen.

Vučić je tada na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da za Srbiju priznanje Kosova nije pitanje, ali i da je Srbija spremna da ispuni svoje obaveze iz dijaloga.

Puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključni je preduslov koji dvije države moraju da ispune kako bi postale članice EU.

#AleksandarVučić #Kosovo #region #srbija