Članak

SNIMCI BORISA TROGRANČIĆA

Bh. planina Vranica pravi je raj za ljubitelje prirode

Obišao sam nekoliko vrlo zanimljivih mjesta u Bosni i Hercegovini, a ovih dana planinario sam Vranicom, koja je zaista pravi raj za svakog ljubitelja prirode.

(Patria) - Obišao sam nekoliko vrlo zanimljivih mjesta u Bosni i Hercegovini, a ovih dana planinario sam Vranicom, koja je zaista pravi raj za svakog ljubitelja prirode.

Ovako svoju priču započinje putujući fotograf Boris Trogrančić, koji predivne kadrove iz prirode bilježi svojim fotoobjektivom.

Drugi je put da Boris portalu Punkufer.hr šalje snimke Vranice, planine koja je vječna inspiracija planinara, putnika i fotografa.

Foto: Boris Trogrančić

- Prije svega, ova ljepotica poznata je po Prokoškom jezeru, koje se smjestilo na 1.635 metara nadmorske visine - unikatnom jezeru ledenjačkog porijekla.

Vranica predstavlja geografski centar BiH te ima drugačiju građu i sastav stijena od okolnih vapnenačko-dolomitnih bosanskohercegovačkih planina.

Nekoliko njenih vrhova prelazi 2.000 metara iznad mora. Vranica leži na vulkanskom pojasu, a u neposrednoj blizini nalazi se davno ugašeni megavulkan Tethys.

Na području planine utvrđene su najstarije geološke naslage koje potječu iz starijeg paleozoika - opisuje Trogrančić predivnu planinu čiji su najviši dijelovi prostrani planinski pašnjaci, dok niži dijelovi obiluju šumama.

U šetnji možete vidjeti plodove poput brusnica i borovnica, kao i endemske biljke poput alpske ruže, bijelog zvonca, bosanske zvončike i vraničke vrkute.

Osim toga, Vranica je dom endemskog vodozemca tritona.

- Od pamtivijeka je ova planina, zbog pitomih pašnjaka na velikim nadmorskim visinama i obiljem vode u visokom gorju, poznata po stočarstvu i proizvodnji vrhunskog sira.

Također, pogodna je za planinarenje jer planinarske staze variraju od lakih za početnike, preko srednje teških, pa sve do izuzetno teških staza koje savladavaju velike razlike u nadmorskoj visini na kratkom prostoru, te su idealne za sve one koji žele održavati tijelo u vrhunskoj kondiciji.

Foto: Boris Trogrančić

Ja kao planinar uživam u prizorima koje mi ova planina pruža i svaki put otkrijem nešto novo. Malo je ljudi upoznato s činjenicom da rijeka Vrbas, koja pripada savskom slivu, zapravo izvire na Vranici. Ovdje se nalazi još dosta izvora, brojni slapovi, kao i špilje i jame.

Nažalost, u posljednje vrijeme sve češće svjedočim masovnoj pojavi quadova i cross motora koji se nemilice voze čak i mimo puteva po planini, praveći buku, zagađujući tlo i čineći tako trajnu i nenadoknadivu štetu prirodi.

Oni ostavljaju tragove na nježnim planinskim livadama koje se teško i dugotrajno oporavljaju. Bilo bi puno ljepše kad bi se u planine odlazilo samo i isključivo pješačenjem, kako bi one i dalje ostale netaknute i bile svijet za sebe što i zaslužuju - upozorava Trogrančić.

#BorisTrogrančić #fotograf #fotografija #magazin1 #planina #planinarenje #vranica #zanimljivosti