Članak

ZAJEDNIČKA PRESS KONFERENCIJA

Nema dokaza da je policija pomagala Sulejmanoviću i davala informacije o supruzi Nizami koju je ubio

(Patria) - MUP TK i Tužilaštvo KS održali su zajedničku press konferenciju o događajima 11. avgusta u Gradačcu kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović, ubio još dvije osobe te ranio dvije osobe.

Dalibor Bingas, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u slučaju ubistava, kazao je danas da istragom nije utvrđeno kako je bilo ko iz policije i drugih institucija sarađivao sa ubicom i dao mu bilo kakve podatke o njegovoj nevjenčanoj supruzi Nizami Hećimovići a u vezi s mjestom gdje se ona skrivala neposredno prije ubistva.

Na pitanje da li su brojni gledaoci koji su gledali uživo prijenos brutalnog zločina počinili krivično djelo, tužilac je kazao da se to ne može podvesti pod krivično djelo jer nije bilo podstrekavanja jer je Sulejmanović već donio odluku da počini ubistvo.

Zaključak da Sulejmanović nije imao doušnike u vezi s otkrivanjem mjesta skrivanja Nizame Helimović donesen je nakon ispitivanja oko 40 svjedoka.

Mjesto gdje se ona skrivala je bio prvi Sulejmanovićev izbor gdje da je traži, to je adresa koja je njemu bila poznata i već je u više navrata dolazio i tražio je.

"Ništa ne ukazuje da je neko sarađivao, pogotovo od policijskih službenika, sa počiniocem Nerminom Sulejmanovićem. Drugi zaključak je da nije ni bilo potrebe da se sa njim sarađuje po tom pitanju i dostavljaju neke informacije. Pitao je tetku da li je ona došla i prije nego je Nizama došla u njenu kuću. Raspitivao se i kod taksiste da li je njegova taksi služba odvezla Nizamu kod tetke u njenu kuću. On se svaki dan čuo sa tetkom i tetkinim suprugom. Više od dva puta je dolazio na tu adresu kod tetke da preuzme ili preda njene stvari. Kružio je i obilazio oko kuće. Tetka se žalila njegovom prijatelju koji mu je prenio da prestane. Dakle, sve vrijeme je on imao sumnju da se ona tu nalazi. U momentu kad su "popustile kočnice", a sve ukazuje da to povezano sa prijemom sudskog rješenja kojim se odbacuje zahtjev za njegovu zabranu prilaska Nizami, u tom momentu je njemu jedini izbor bila ta kuća Pamukovića. On napada na tu kuću, tetki Zijadi Pamuković prijeti da će je ubiti ako mu ne saopći gdje je Nizama i u tom momentu se čulo dijete koje je zaplakalo. Tada je izvršio napad na kuću koji je prethodio odvođenju Nizame i ubistvu", pojasnio je Bingas.

Kada je riječ o policajki Dženani Selimović iz Gradačca, koja se ranije u medijima dovodila u vezu sa Sulejmanovićem, ona je još uvijek pod suspenzijom zbog teže povrede službene dužnosti, ali to nije povezano sa slučajem ubistva Nizame Hećimović.

Dževad Korman direktor Uprave policije MUP-a kazao je da je u završnici istraga protiv policijskih službenika.

"Prioritet je bila krivična istraga, zato disciplinski postupak još nije završen. Protiv više policijskih službenika je pokrenuta istrada disciplinske odgovornosti", kazao je Korman.

#DaliborBingas #DževadKorman #Gradačac #CrnaHronika