Članak

SUD BiH

SLUČAJ RESPIRATORI Pašić pominjao 'slučaj Čovića', odbrane iznijele žalbe - osuđeni za djela za koja se nisu ni teretili!

Novalić, Solak i Hodžić su 5. aprila 2023. godine osuđeni na ukupno 15 godina zatvora

Foto Patria

(Patria) - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) saslušalo je 2. novembra žalbe na prvostepenu presudu u vezi s nabavkom respiratora, koje su iznijeli Tužilaštvo BiH i odbrana bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Novalić, Solak i Hodžić su 5. aprila 2023. godine osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura).

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, a vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Danas je spomenuto u kojoj mjeri je medijska kampanja u ovom predmetu bila neprijateljska prema optuženima, prvenstveno potaknuta informacijama iz same istrage.

Interesantno je da je tužilac Džermin Pašić danas kazao da se ne smije dozvoliti 'da se ponovi slučaj Dragana Čovića'. Odbrane su s druge strane zatražile da se optuženi ne diskriminiraju te da Sud BiH treba da se bavi predmetima koji i jesu isključiva nadležnost ovog suda.

Pašić se požalio da je Sud BiH izrekao blage kazne optuženima i napravio "svojevrsni kompromis" jer su optuženi u vrijeme izricanja prvostepene presude bili na visokim političkim funkcijama.

Istaknuo je da je prvostepena presuda neadekvatno obrazložena u oslobađajućem dijelu te da je Sud BiH propustio utvrditi da li je bivša ministrica financija Jelka Miličević znala šta se nabavlja za 10,5 miliona maraka kada je potpisala isplatu.

Dodao je da je Sud na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja izveo pogrešan zaključak i oslobodio optužene za krivično djelo udruživanje za krivično djelo pranje novca.

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica bivšeg entitetskog premijera Novalića, također je istaknula da je nezadovoljna prvostepenom presudom, ističući da je nedovoljno obrazložena i "u mnogim dijelovima kontradiktorna", prenosi RSE.

Obrazložila je to time da prvostepeno vijeće, kako je kazala, nije objasnilo za koje radnje su optuženi oslobođeni te je zatražila oslobađajuću presudu za Novalića.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela "pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga", a Novalić i za primanje nagrade.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića kazala je da je, u odnosu na njenog branjenika, najbitnije naglasiti da je on osuđen za krivično djelo koje mu nikada nije stavljeno na teret i na koje nikada nije imao mogućnost izjasniti se, niti od istog braniti se, pri čemu nije izvršena prekvalifikacija, nego je on oslobođen za apsolutno sva krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret po tačkama 1. i 2. optužnice.

"Konkretno, Hodžić Fikret je osuđen za krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i to iz člana 383. KZ-a FBiH. Takvo djelo ne samo da mu nikada nije stavljeno na teret i da nije izvršena prekvalifikacija, nego prvostepena presuda uopće ne sadrži ni jednu riječ obrazloženja u ovom dijelu zašto se osuđuje za djelo za koje se nikada nije teretio. Ali, ne samo to, nego ni činjenični opis obje tačke optužnice, pa tako ni izreke prvostepene presude, ne sadrži ni osnovne elemente ovog krivičnog djela", kazala je Avdibegović.

Hodžićeva firma "Srebrena malina" je osuđena za raspolaganje nezakonito stečenom imovinom, te kažnjena sa 200.000 maraka (100 000 eura). Hodžiću i njegovoj firmi je naloženo i oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka.

Advokatica Senka Nožica naglasila je da se kao advokat osjeća žalosnom, jer se procesuiraju isključivo osobe iz FBIh, koje su u tom periodu nastojale dobaviti opremu za spašavanje života.

Podsjećamo, presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi Jelka Miličević, bivša federalna ministrica finansija.

#FadilNovalić #FahrudinSolak #FikretHodžić #Respiratori #BiH