Članak

BLISKI ISTOK

Evakuacija stranih državljana iz Pojasa Gaze

(Patria) - Više stranih državljana spremalo se u četvrtak napustiti opkoljeni Pojas Gaze, a vlada enklave kojom upravlja Hamas saopštila da je najmanje 195 Palestinaca poginulo u izraelskim napadima na izbjeglički kamp Jabalia, napadima za koje su zvaničnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekli da bi mogli biti ratni zločini, javio je Reuters.

Najmanje 320 stranih državljana na početnoj listi od 500, kao i desetine teško povrijeđenih stanovnika Gaze, prešlo je u srijedu u Egipat prema dogovoru između Izraela, Egipta i Hamasa.

Evakuisani su vlasnici pasoša Australije, Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Indonezije, Italije, Japana, Jordana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Zvaničnici u Gazi rekli su da će se granični prijelaz ponovo otvoriti u četvrtak kako bi više stranaca moglo izaći. Diplomatski izvor je rekao da će oko 7.500 vlasnika stranih pasoša napustiti Gazu za otprilike dvije sedmice.

Glasne eksplozije čule su se u ranim jutarnjim satima u četvrtak oko bolnice Al-Quds u gusto naseljenom gradu Gaza, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec. Izraelske vlasti su ranije upozorile bolnicu da se odmah evakuiše, a zvaničnici UN-a su rekli da je nemoguće učiniti bez ugrožavanja pacijenata.

Izrael je saopštio da su njegovi napadi u utorak i srijedu ubili dvojicu vojnih čelnika Hamasa u Al-Jabaliji, najvećem izbjegličkom kampu u Gazi. Izrael je rekao da je grupa imala komandne centre i drugu „terorističku infrastrukturu ispod, oko i unutar civilnih zgrada, namjerno ugrožavajući civile Gazane“.

Ured za medije vlade u Gazi koji vodi Hamas saopštio je u četvrtak da je najmanje 195
Palestinaca ubijeno u dva izraelska napada na Jabaliju, a da se 120 još uvijek vodi kao nestalo pod ruševinama. Još najmanje 777 je ranjeno, navodi se u s opštenju. Palestinci su u srijedu pretraživali ruševine u očajničkom pokušaju da pronađu zarobljene žrtve.

Zvaničnici UN-a za ljudska prava rekli su da bi udari na kamp mogli biti ratni zločin.

„S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i razmjere razaranja nakon izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalia, imamo ozbiljnu zabrinutost da se radi o nesrazmjernim napadima koji bi mogli dovesti do ratnih zločina“, napisao je visoki komesar UN-a za ljudska prava na mreži X.

#Gaza #Izrael #Svijet