Članak

PREDSJEDNICA EK

Bećirović i Cvijanović razgovarali sa Von der Leyen o evropskom putu BiH

(Patria) - Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjednici Evropske komisije na posvećenom angažmanu i kontinuiranoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini da su dio evropske porodice, ali i pozitivan podstrek da se učine konkretni koraci na putu prema Evropskoj uniji. Konstatirali su da je Predsjedništvo BiH, kao i druge institucije na svim nivoima vlasti, napravilo važne iskorake na ispunjenju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije. U tom svjetlu izrazili su očekivanje da će Evropska unija donijeti odluku o početku pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednica Von der Leyen, koja boravi u Bosni i Hercegovini kako bi predstavila novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, istaknula je da je Evropska unija osigurala značajna sredstva za zemlje regije koja će biti vezana za provođenje reformi. Cilj plana je ekonomski napredak kroz približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom evropskom tržištu, jačanje ekonomske integracije unutar regije, ubrzavanje reformi i povećanje investicija i pretpristupne
pomoći. Pozdravila je napore i napredak koje je Bosna i Hercegovina učinila na reformskom putu i ponovila podršku procesu proširenja i članstvu Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Predsjednica Von der Leyen je izrazila nadu da će pozitivni momentum u Evropskoj uniji dati podstrek kako bi se učinili konkretni koraci na evropskom putu zemlje, ističući obostranu važnost procesa proširenja za Bosni i Hercegovinu i za Evropsku uniju.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili novi plan Evropske unije za ekonomski rast zemalja regije, ističući njegovu važnost i pozitivne efekte na ukupni standard svih građana. Naglasili su posvećenost reformskom procesu, evropskom putu zemlje koji nema alternativu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji kao ključnim ciljevima djelovanja.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

#DenisBećirović #Evropskakomisija #ŽeljkaCvijanović #BiH