Članak

LIDER SDA

Izetbegović: Vrijednosti će odrediti nukleus budućeg istinskog bosanskog bloka

Izetbegović za tu koaliciju sa spomenutim strankama, koju je ranije nazvao četvorkom, kaže da je i dalje difuzna i da nije dobila onu pravu kohezionu snagu.

(Patria) - Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je prekjučerašnji sastanak koji je u Sarajevu imao s predsjednicima Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, Stranke za BiH Semirom Efendićem i Narodnog evropskog saveza (NES) Nerminom Ogreševićem.

Izetbegović za tu koaliciju, koju je ranije nazvao četvorkom, kaže da je i dalje difuzna i da nije dobila onu pravu kohezionu snagu.

- Stranka za BiH je faktički svoju političku agendu gradila na kritikama SDA. Gospodin Efendić je izašao sa kritikama protiv SDA. Nije njemu lako sada ući zvanično u neku koaliciju sa SDA, koja bi odredila neke projektovane politike, crvene linije koje nećemo dopustiti da se pređu, bitne ciljeve. Što bi SDA voljela, naravno. I na čemu, recimo, insistira NES.

Nisu svi tu još uvijek spremni za neku punu saradnju, i mi to i ne forsiramo. I ja sam im to i kazao - ljudi, nemojte da bilo šta forsiramo. Neka se stvari spontano dese na vrijednostima.

Za šta smo zabrinuti, za šta se borimo, šta to hoćemo, šta to mi moramo uraditi a što ovi drugi neće? E to definišemo - izjavio je Izetbegović u razgovoru za BIR televiziju.

Ističe kako su fotografije sa tog sarajevskog sastanka procurile u javnost, ali da je takvih susreta bilo i ranije. I oni su, tvrdi Izetbegović, sve konkretniji.

- I mislim da će to da dobije svoju punu fizionomiju u sljedećih godinu-dvije. Jedna koalicija koja ima podršku u omjeru 3:2 u odnosu na Trojku po broju glasova i pozicija. A jača je od njih i kad im pridodate HDZ.

Mislim da to jeste nukleus budućeg istinskog bosanskog bloka, koji će da se odredi na vrijednostima, patriotizmu, na najbitnijim stvarima - naglašava Izetbegović.

Ističe kako su i SDA, i NES, ali i Stranka za BiH pokazali da nisu panično zainteresovani za fotelje i pozicije.

- Pokazali smo da smo spremni žrtvovati se, otići i u opoziciju, izgubiti, ali ne dopustiti da se dobije loš Izborni zakon u Neumu, da se pristane na neke ponižavajuće, servilne politike, kako je to krenula Osmorka, pa su neki iz nje izašli.

Željko Komšić i njegov DF odavno su faktički u nekoj koordinaciji sa nama. Mi pratimo iste politike, nema tu nekih pisanih koalicija, da smo neke dokumente donijeli, ali sinhronizovano "letimo u politici" - poručio je Izetbegović.

#BakirIzetbegović #Četvorka #Koalicija #NerminOgrešević #NES #SDA #SemirEfendić #StrankazaBosnuiHercegovinu #ŽeljkoKomšić #BiH