Članak

PORUKA IZ SARAJEVA

Ursula von der Leyen: Budućnost BiH je u EU kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Na press konferenciji Krišto je rekla da je ovo značajna posjeta i da je bila prilika da se predstavi novi plan rasta za ovu regiju.

„Trebamo svi iskoristiti priliku da napravimo značajan iskorak temeljem ovog plana rasta, osiguranjem što boljih uslova života našim građanima, od infrastrukture, putne, energetike, do slobode kretanja roba i usluga. EU je donijela odluku o 6 milijardi eura za regiju Zapadnog Balkana od čega su dvije milijarde bespovratnih sredstava. Iskazujemo predanost temeljnim reformama“, kazala je Krišto.

Ona je istakla da je BiH uskladila stavove sa politikom EU.

„Svjesni smo da se nalazimo pred izvješćem o napretku. Uvjerena sam da će biti učinjeno sve da se prepoznaju naš trud i da ćemo biti ohrabreni otvaranjem pregovaračkog procesa. U kontekstu geopolitičkih kretanja to bi doprinijelo da BiH bude sigurna, stabilna i prosperitetna zemlja, a ne da se bavimo podjelama, prošlošću. Otvaranje pregovora bio bi dodatni momenat za iskorake koji su potrebni svima nama. Sve ono što se dešava u regiji reflektira se i po odnose unutar same EU. Činit ću sve da radim na ispunjavanju naših uvjeta. Iskorak i napredak u BiH zavisi od dijaloga, poštovanja ustavne strukture i ustavnih nadležnosti. Moramo ispuniti obaveze koje se odnose na Berlinski proces, ostao nam je još jedan sporazum o slobodi kretanja kako bismo mogli koristiti ova sredstva“, kazala je Krišto.

Ursula von der Leyen kazala je kako BiH treba biti članica EU.

„Moja prva poruka je u suštini da ponovo potcrtam da budućnost BiH jeste u EU. Naglašavam koliko je snažna naša podrška vašem evropskom putu", rekla je Von der Leyen.

Naša dosadašnja saradnja je bila dobra i na tome vam hvala. Poznato vam je da bismo došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa jednim glasom, jedinstveno. Vi ste govorili o uvažavanju ustavnog uređenja, temeljnim slobodama. Budućnost ove zemlje je u EU, kao jedinstvena, ujedinjena, suverena zemlja. Moja druga poruka je da moramo raditi na zbližavanju naših privreda.

Jedan od primjera su projekti na koridor 5c. Vaša privreda je na nekih 35 posto evropskog prosjeka, jako puno neiskorištenog potencijala. Ako uspijemo sa planom rasta, imamo mogućnost da udvostručimo vaš privredni rast. Istinski želimo BiH na evropskom putu“, kazala je Von der Leyen.

Ona je potcrtala da je rješavanje svih 14 prioriteta pogotovo iz oblasti vladavine prava, i to zakon o sudovima i sukobu interesa posebno važno.

„To je jedna potvrda vaše sposobnosti da jačate vladavinu prava i funkcionalnost“, kazala je.

Krišto je govorila da su blizu dogovora o reformskim zakonima te sporazumu s FRONTEX-om.

„Reformski zakoni su bitni zbog ispunjavanja uslova koje je pred nas Evropska komisija. Odluka o FRONTEX-u, zakonu o spriječavanju pranja novca i zakona o sukobu interesa su skoro završeni. Ne želim se referirati na način hoće li to biti do 15. decembra, naša obaveza je da radimo na reformama“, kazala je.

Na pitanje na koliko sredstava može računati BiH Von der Leyen je rekla da nisu fiksno postavljeni iznosi za zemlje.

"Uslov su reforme. Jasno nam je da za reforme treba vremena, ali ako se ne radi ništa sredstva će se prebaciti drugim zemljama koje rade", kazala je.

Na pitanje može li BiH dobiti početak pregovora sa stranim faktorom u zemlji i sa srancima u Ustavnom sudu, Von der Leyen je svoj odgovor usmjerila samo u pravcu OHR-a.

"Što se tiče visokog predstavnika postojanje OHR-a ovisi o napretku koji vi ostvarujete. Vama je u interesu da postanete članica", kazala je šefica Evropske komisije.

#BiH #BorjanaKrišto #UrsulaVonDerLeyen