Članak

IZDVOJENO 10 MILIONA

Koliko su kantoni spremni pomoći najteže oboljelima i kako je Vlada FBiH sa sebe 'skinula teret'

Na potezu su kantoni koji bi do kraja ove godine trebali, čitaj - morali osigurati 60 miliona maraka za finansiranje Fonda solidarnosti.

Piše: Delvin Kovač

Najteže oboljeli pacijenti nastavljaju mukotrpnu dugogodišnju bitku za ostvarivanje svojih prava. Jučer usvojeni Rebalans budžeta u Federalnom parlamentu samo je donekle ublažio njihove probleme. Na potezu su kantoni koji bi do kraja ove godine trebali, čitaj - morali osigurati 60 miliona maraka za finansiranje Fonda solidarnosti. U suprotnom, uslijedit će novi masovni protesti pred zgradom Parlamenta Federacije, što se zasigurno vladajućoj Trojci ne bi svidjelo.

Nametnuta Federalna vlada, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, čini se, dala je svoj maksimum. I više od toga sposobna nije. Jučer je i Dom naroda podržao njen predloženi Rebalans, te Budžet Federacije BiH za 2023. sada iznosi blizu sedam milijardi maraka i u odnosu na onaj osnovni veći je za 211,7 miliona.

Sa jučerašnje sjednice Doma naroda PFBiH

No, iz svih ovih silnih brojki u Fond solidarnosti slit će se svega 10 miliona KM od ukupno 70 miliona neophodnih za liječenje najteže oboljelih pacijenata do kraja ove godine. Teret preostalih 60 miliona Vlada FBiH prebacila je na kantone. A kantoni, za sada, nisu pripremili konkretne odgovore.

Agencija Patria kontaktirala je premijere Kantona Sarajevo (KS), Tuzlanskog kantona (TK), Srednjobosanskog kantona (SBK), Unsko-sanskog kantona (USK), Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK). Neki od njih zainteresovani i da nam odgovore, ali i za samu problematiku. A drugi, očito, nisu ni za jedno, a ni za drugo.

Pitanje koje smo im postavili je sljedeće: Da li Vlada na čijem ste čelu raspolaže suficitom i da li će učestvovati u finansiranju Fonda solidarnosti za liječenje pacijenata sa područja Vašeg kantona, i ako da - sa kojim iznosom? "Seen" na upit poslan Viberom dobili smo od premijera BPK Edina Ćulova i ZDK Nezira Pivića, a u nastavku možete pročitati šta nam je odgovorilo preostalih četiri.

Nihad Uk, premijer KS:


- Uputili smo dopis prema Zavodu zdravstvenog osiguranja da se očituju.

Irfan Halilagić, premijer TK:

- Do kraja sedmice bismo trebali održati sastanak na tu temu i zauzeti određene stavove.

Tahir Lendo, premijer SBK:

- To pitanje morate postaviti našem Zavodu zdravstvenog osiguranja, pa Ministarstvu zdravlja SBK, koji Vladi predlažu takve odluke, ako smo u mogućnosti.

Mustafa Ružnić, premijer USK:

- Svakako da je to tema i kod nas. Za prvu sjednicu kolegija Vlade (petak, 3. novembra,) ministar zdravstva Muris Halkić najavio je to kao jednu od tačaka dnevnog reda, pa ćemo vas svakako sa detaljima upoznati. Naravno, ovdje će biti uključen i ZZO USK.

Podsjetimo, federalni Fond solidarnosti sa radom je počeo 1. jula 2002. godine, a od osnivanja pa do dana današnjeg na njegov račun nije uplaćeno čak skoro milijardu i po maraka. A naravno, ispaštali su korisnici tih sredstava - najteže oboljeli pacijenti u Federaciji BiH.

Stefanišin: Sve je ovo za plakati

- Šta reći, a ne zaplakati od tuge i muke - kaže u razgovoru za Patriju predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga u BiH" Alma Stefanišin, u reakciji na usvajanje Rebalansa federalnog budžeta.

- Rebalans skoro 7 milijardi, 211 miliona više od dosadašnjeg budžeta, a nema 70 miliona za teško oboljele pacijente na listama čekanja, koje su postale liste čekanja smrti. Tužno, pretužno - govori Stefanišin.

Dodaje kako smo svi imali priliku gledati i slušati Parlament FBiH i usvajanje budžeta za zdravstvo.

- Predlagali su se bazeni, fasade i slično. A niko nije podržao 70 miliona za federalni Fond solidarnosti i teško oboljele građane koji čekaju dan kada će umrijeti jer nikom nije bitan njihov život.

Pitam se da li smo mi za njih samo glasači ili smo ipak ljudska bića koja imaju pravo na život - dodaje Stefanišin.

Stefanišin: Teška i mukotrpna borba (Foto: Federalna.ba)

Ocjenjuje žalosnom činjenicu da se već 21 godinu povlači problem finansiranja Fonda solidarnosti. Žalosno je i, dodaje, da su oboljeli trebali uzeti stvari u svoje ruke i sami se boriti za sebe i svoje saborce u borbi protiv opakih bolesti.

- Naša četiri udruženja su se ujedinila i krenula u tešku borbu osiguravanja sredstava za liječenje svih oboljelih u Federaciji. Teška je to i mukotrpna borba.

Postigli smo mali pomak - od skoro 7 milijardi budžeta, Fond solidarnosti zahvaljujući našoj borbi dobija barem 10 miliona KM. Pretužno. Kantoni u suficitu a pacijenti umiru. Ma, sve je ovo za plakati - navodi Stefanišin.

Podsjeća da je Vlada Federacije BiH svojim zaključkom obavezu za osiguravanje nedostajućih sredstava prebacila na kantone.

- Bitno je da je sredstava bilo za povećanje plata, dnevnica, penzija, obnovu zgrada, fasada, gradnju bazena i slično, ali za teško oboljele nije - ogorčeno će Stefanišin.

Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženje oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga u BiH“, Udruženje oboljelih od raka dojke "Renesansa" i Udruženje oboljelih od melanoma FBiH odlučili su da nastave borbu, te sada sve svoje napore usmjeravaju ka kantonima.

- Uputili smo zahtjeve prema svih deset kantona da nas hitno prime na sastanak s predstavnicima njihovih ministarstava zdravstva, finansija, vlada i direktorima zdravstvenih osiguranja, da ih upoznamo s problemom liste čekanja njihovih sugrađana, kako bi se iznašla rješenja i osigurala sredstva za njihovo liječenje.

Mi odustati nećemo dok se svi građani ne počnu liječiti i dok na listi smrti ne bude broj 0. Od Vlade tražimo i zahtijevamo dvije stvari - da uvrste u pravilnik "prioriteta" finansiranja ove države - zdravstvo i oboljele građane, a ne da budemo posljednja stavka "pod ostalo".

I drugu stvar koju tražimo je da ispoštuju član 82. Zakona koji su sami pisali i donijeli - da isti iznos koji je prikupljen iz plata (doprinosa) uplati i Vlada.

I riješili smo problem - novaca će biti u Fondu solidarnosti i sistemski će se riješiti liječenje svih građana, i neće više biti listi smrti - dodaje Stefanišin.

Glušac: Protesti na čekanju

Predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke "Renesansa" Enida Glušac za Patriju kaže da će, što se protesta tiče, sačekati da vide kakav će odgovor dobiti od kantona.

- U međuvremenu imamo još jedan gorući problem, a to je da u Tuzli ne rade aparati za radio-terapiju, pa se pacijenti šalju u Sarajevo, Mostar i Zenicu.

S obzirom na to da navedeni klinički centri već imaju svoje pacijente, javljaju koliko pacijenata mogu primiti i na osnovu toga ljekari u Tuzli vrše trijažu pacijenata po prioritetima i prave ponovo liste čekanja za ove pacijente. Žalosno jer je kantonalni zavod u Tuzli također u suficitu - rekla nam je Glušac.

Glušac: Ko će preuzeti odgovornost (Foto: Federalna.ba)

Prema njenim riječima, u našoj državi definitivno ima novca, samo je potrebno da određeni ljudi na funkcijama rade posao za koji ih plaćamo.

- Što se tiče Vlade FBiH, već 22 godine krši zakon koji je sama donijela, a kao posljedicu toga imamo više mrtvih neko u epidemiji koronavirusa. Ko će preuzeti odgovornost za sve te izgubljene živote - upitala je Glušac.

#Budžet2023 #DelvinKovač #FederalnaVlada #FinansiranjeLiječenja #FondSolidarnosti #MukotrpnaBitka #NerminNikšić #NoviProtesti #PravaPacijenata #RebalansBudžeta #bih #izdvojeno