Članak

RUSKA AGRESIJA

Šef Pentagona: Rusija će uspjeti u Ukrajini ukoliko se ne nastavi podrška SAD-a

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da će Rusija biti uspješna u Ukrajini ako Sjedinjene Države ne nastave svoju podršku Kijevu, javio je Reuters.

Austin i državni sekretar Antony Blinken svjedočili su pred Komitetom Senata o zahtjevu
predsjednika Joea Bidena za 106 milijardi dolara za finansiranje planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD-a.

„Mogu da garantujem da će bez naše podrške (Vladimir) Putin biti uspješan“, rekao je Austin tokom saslušanja. „Ako sada izvučemo tepih ispod njih, Putin će samo ojačati i bit će uspješan u onome što želi“, dodao je.

Tvrdeći da je podrška američkim partnerima od vitalnog značaja za nacionalnu sigurnost, Biden je zatražio 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, od čega bi otprilike polovina bila potrošena u Sjedinjenim Državama za popunu zaliha oružja iscrpljenih prethodnom podrškom.

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara za Ukrajinu od ruske invazije u februaru 2022. Bijela kuća je saopštila da ima manje od 5,5 milijardi dolara sredstava za nastavak prijenosa oružja iz američkih zaliha ukrajinskim snagama koje se bore protiv Rusije.

Put naprijed za Bidenov najnoviji plan finansiranja izgleda neizvjestan. Demokrate čvrsto
podržavaju Bidenovu strategiju kombinovanja pomoći Ukrajini s podrškom Izraelu, kao i mnogi republikanci u Senatu i Predstavničkom domu. Ali republikanci koji vode Predstavnički dom protive se kombinovanju ta dva pitanja, a pridružili su im se i neki članovi stranke u Senatu.

Austin je rekao da je Bidenova administracija željela da Ukrajina nastavi s operacijama tokom zime, ali Kijev to nije mogao učiniti ako su bili primorani da pauziraju zbog nedostatka američke podrške.

#Rusija #Ukrajina #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');