Članak

SASLUŠANJE PRED KONGRESOM

Direktor FBI-ja: Hamasov napad će inspirisati najveću terorističku prijetnju Sjedinjenim Državama još od ISIS-a

(Patria) - Napad Hamasa na Izrael potaknut će najveću terorističku prijetnju Sjedinjenim Državama od uspona ISIS-a prije gotovo deset godina, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray na saslušanju u Kongresu u utorak, javio je Reuters.

Wray je rekao da je od početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi ranije ovog mjeseca, više stranih terorističkih organizacija pozivalo na napade na Amerikance i Zapad, povećavajući prijetnju koju predstavljaju domaći američki nasilni ekstremisti.

„Akcije Hamasa i njegovih saveznika poslužit će kao inspiracija kakvu nismo vidjeli otkako je ISIS pokrenuo svoj takozvani kalifat prije nekoliko godina“, rekao je Wray.

Primjedbe su uslijedile tokom saslušanja pred Komitetom za unutrašnju sigurnost i vladine poslove Senata SAD-a koje se fokusiralo na prijetnje Sjedinjenim Državama. Američka vlada bilježi porast prijetnji Jevrejima, muslimanima i arapskim Amerikancima otkako su izbile borbe u Gazi, rekli su zvaničnici.

Broj napada na američke vojne baze u inostranstvu od strane grupa milicija koje podržava Iran porastao je ovog mjeseca, rekao je Wray. Cyber napadi Irana i nedržavnih aktera protiv Sjedinjenih Država vJerovatno će se pogoršati ako se sukob proširi, rekao je.

Tokom saslušanja, sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas rekao je da je mržnja usmjerena na jevrejske studente u Sjedinjenim Državama nakon početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi doprinijela porastu antisemitizma.

Bijela kuća je ove sedmice izrazila uznemirenost zbog izvještaja o antijevrejskim incidentima na američkim univerzitetima jer su tenzije navele univerzitetske zvaničnike da pooštre sigurnost.

#FBI #terorizam #Svijet