Članak

DIPLOMATIJA

Kolumbija i Čile povukli ambasadore iz Izraela, Brazil i Meksiko traže prekid vatre

(Patria) - Kolumbija je opozvala svog ambasadora u Izraelu zbog rata u Gazi, rekao je predsjednik Gustavo Petro u poruci na mreži X u utorak, ranije poznatoj kao Twitter.

„Odlučio sam da opozovem našeg ambasadora u Izraelu. Ako Izrael ne zaustavi masakr
palestinskog naroda, ne možemo ostati tamo“, rekao je Petro.

Čileanska vlada također je pozvala svog ambasadora u Izraelu na konsultacije u utorak nakon, kako je opisala, izraelskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava koji proizlazi iz njegovih nedavnih vojnih napada na pojas Gaze.

„Čile oštro osuđuje i sa velikom zabrinutošću posmatra... ove vojne operacije“, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova, dodavši da operacije Izraela predstavljaju „kolektivno kažnjavanje“ palestinskog civilnog stanovništva Gaze.

Također se poziva na hitan prekid neprijateljstava, oslobađanje talaca koje drži Hamas, te na omogućavanje tranzita humanitarne pomoći za stanovništvo Gaze, javio je Reuters.
Ranije, čileansko ministarstvo vanjskih poslova je u odvojenom saopštenju navelo da se zalaže za rješenje dvije države između Izraela i palestinskih teritorija.

Druge zemlje Latinske Amerike, poput Meksika i Brazila, također su pozvale na prekid vatre.

„Ono što sada imamo je ludilo izraelskog premijera, koji želi da zbriše Pojas Gaze“, rekao je u petak brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

#Brazil #Čile #Kolumbija #Meksiko #Svijet