Članak

AMERIČKA ADMINISTRACIJA MORA ODLUČITI

Demonstranti prekidali Blinkenov govor, muslimani najavili da neće podržati Bidena ako SAD ne osudi napade Izraela na Gazu

Foto: Twitter

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken prekidan je povicima demonstranata tokom svog obraćanja u Kongresu. Okupljeni su tražili od predsjednika Joea Bidena hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

“Prekini vatru odmah!“, “Spasite djecu Gaze!“, ”Palestinci nisu životinje!“, neke su od poruka koje su demonstranti uzvikivali u Senatu. Ruke su im bile ofarbane u crveno sa ispisanim riječima Gaza. Iz sale su ih izveli pripadnici obezbjeđenja.

Nakon što se situacija smirila, Blinken je nastavio izlaganje i rekao je da se humanitarnoj pomoći mora dozvoliti da uđe u Gazu, a civili moraju biti u mogućnosti da se drže podalje od opasnosti, što je, kako je rekao, komplikovano Hamasovim “korištenjem civila kao živog štita“.

"Moraju se uzeti u obzir humanitarne pauze, pomaganje u sprečavanju pogoršanja humanitarne katastrofe u skladu je s najdubljim principima naše nacije, uključujući naše uvjerenje da je svaki civilni život jednako vrijedan, jednako vrijedan zaštite. Bez brze i kontinuirane humanitarne pomoći, sukob bi se mogao proširiti", rekao je Blinken.

Tokom dana muslimani u Americi poručili su predsjedniku Joeu Bidenu da će mu na predstojećim izborima uskratiti glasove ukoliko SAD ne osude izraelske napade na Pojas Gaze.

U otvorenom pismu nazvanom "Ultimatum prekida vatre 2023", muslimanski lideri i Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće obavezali su se da će mobilizirati muslimanske glasače da zadrže podršku ili glasove za bilo kojeg kandidata koji podržava izraelsku ofanzivu protiv palestinskog naroda.

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće se sastoji od lidera Demokratske stranke iz ključnih država kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania, koje će vjerovatno biti odlučujuće na izborima.

"Bezuslovna podrška vaše administracije, koja obuhvata finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održavanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila povjerenje u birače koji su vam ranije verovali“, poručili su.

Prošle sedmice, muslimanski Amerikanci u Minnesoti, gdje Biden planira posjetiti u srijedu, izdali su sličan ultimatum o prekidu vatre, a čak su najavili planove za protest u srijedu tokom posjete predsjednika njihovoj državi.

#AntonyBlinken #Gaza #JoeBiden #Svijet