Članak

POSJETA REGIONU

Fon der Lajen: Želimo Srbiju u EU i računamo na vas kao partnera

Foto: X Ursula von der Leyen

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati "Srbija" sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Ona je na početku svog obraćanja kazala da je prošrenje na vrhu evropske agende.

"Ovo je vrijeme globalnih turbulencija te moramo da ojačamo jedinstvo i sigurnost našeg kontinenta. Želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji. To je obećanje mira i prosperiteta. Zaista se nadam da ćete iskoristiti ovaj trenutak, Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja u tom procesu, zahvaljujući dobrom napretku, ali želimo da nam se priključite i kada je riječ o vanjskoj politici. EU želi da računa na Srbiju kao partnera", kazala je.

Tokom press konferencije Ursula fon der Lajen je rekla da treba sprovesti Ohridski sporazum i da to predviđa različite korake.

"Naprimjer, priznanje dokumenata institucija od strane Srbije, a sa druge strane, to ide uz osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom. To treba da realizuje Kosovo i to će utrti put normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", navela je. Istakla je da je to neophodan preduslov za evropski put.

Vučić je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova za Beograd nije pitanje.

"To sam već bezbroj puta rekao i nije mi teško i nije me sramota. Ponosim se time da to kažem i pred predsjednicom Evropske komisije. Mi znamo šta su naše obaveze i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo", naveo je Vučić.

Predsjednica Evropske komisije rekla je da bi kad bude zaokružen plan podrške, BDP Zapadnog Balkana mogao da se poveća za 10 odsto.

"Ako otvorimo jedinstveno tržište Evropske unije i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, trebaju nam jednaka pravila i za to su neophodne reforme", navela je Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, ako se sprovedu reforme, EU će doći sa investicijama.

"Za Srbiju, naprimjer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru na kome već radimo, zatim fokus na obrazovanju, obučavanju ljudi za rad na mjestima sutrašnjice. To su samo neke od oblasti gdje bismo mogli da ulažemo i reformišemo zajedno", istakla je Fon der Lajenova.

Osim toga, kako je rekla, nezavisnost pravosuđa je suštinska.

"Što se tiče slobode medija, upravo ste završili važne reforme. Čestitke na tome. Sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite u tom sektoru. Ovo je paket reformi i investicija. Novi plan rasta uključuje i paket od šest milijardi eura za privrede Zapadnog Balkana. Imali smo sjajno iskustvo u EU kada kombinujemo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije sa našim paketom podrške", navela je.

Vučić je istakao da je sa predsjednicom Evropske komisije govorio i o političkoj situaciji.

"Govorili smo o situaciji u regionu. Rekao sam šta mislimo i ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu poslije posljednjeg sastanka sa evropskim liderima, gospodinom Mišelom, Boreljom, Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje – Šolcom, Makronom i Melonijevom. Srbija je posvećena očuvanju mira, stabilnosti i zna svoje obaveze", rekao je Vučić

Prema njegovim riječima, Srbija će u skladu sa dogovorenim svoje obaveze ispunjavati.

"Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere, ne jedanput već mnogo puta. Ta pozicija Srbije ostaje. Znamo, da ponovim još jedanput, šta je Srbija prihvatila, o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu s tim, odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza", istakao je Vučić.

On je naglasio da EU, kao najznačajniji ekonomski partner, znači život građanima Srbije, kao i da iz EU dolaze najveći investitori.

"Republika Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. Srbija ima udio od 50 odsto u izvozu cijelog Zapadnog Balkana u EU. Dakle, Srbija sama 50 odsto – svi ostali 50 odsto. Posljednjih deset godina, takođe, ostvarila je najveću prosječnu godišnju stopu rasta izvoza EU u vrijednosti od 14,4 odsto“, kaže Vučić.

#AleksandarVučić #Beograd #region #UrsulaVonDerLeyen