Članak

JEDINI KANDIDAT

Saudijska Arabija domaćin SP-a u fudbalu 2034.

Ovim je Saudijska Arabija ostala jedini kandidat za domaćina prestižnog takmičenja.

(Patria) - Saudijska Arabija bit će domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2034. godine, nakon što je Australija odustala od kandidature.

Fudbalski savez Australije povrdio je odluku o povlačenju kandidature samo nekoliko sati prije isteka roka. Ovim je Saudijska Arabija ostala jedini kandidat za domaćina prestižnog takmičenja.

Predsjednik Azijske fudbalske konfederacije, kontinentalnog upravljačkog tijela kojem pripada i Australija, rekao je da će cijela azijska fudbalska porodica biti ujedinjena u podršci kandidaturi Saudijske Arabije.

Iz Indonezije je ranije saopšteno da su nakon poziva FIFA-e za organizovanjem takmičenja razgovarali s Australijom o zajedničkoj ponudi, zajedno s Malezijom i Singapurom, ali su sedam dana kasnije rekli da podržavaju Saudijsku Arabiju.

Australija je ove godine bila domaćin uspješnog Svjetskog prvenstva za žene, ali nikada nije bila domaćin Svjetskog prvenstva za muškarce.

Uprkos podršci Azijske fudbalske konfederacije, Saudijska Arabija će vjerovatno biti posmatrana kao kontroverzni domaćin, piše BBC, a prenosi RSE.

Zemlja je kritikovana zbog kršenja ljudskih prava, prava žena, kriminalizacije homoseksualizma, ograničavanja slobode govora i rata u Jemenu.

Međunarodni ugled Saudijske Arabije ozbiljno je narušen ubistvom Jamala Khashoggija 2018., saudijskog novinara koji je bio istaknuti kritičar vlade.

"Mogućnost da bi FIFA mogla dodijeliti Saudijskoj Arabiji Svjetsko prvenstvo 2034. uprkos užasnom stanju ljudskih prava i zatvorenim vratima za bilo kakav monitoring, razotkriva FIFA-nu posvećenost ljudskim pravima kao lažnu", rekli su ranije iz Human Rights Watcha.

Saudijska Arabija je od 2018. bila domaćin nekoliko velikih sportskih događaja, uključujući fudbal, Formulu 1, golf i boks.

I Katar, prošlogodišnji domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, izazvao je kritike zbog stava zemlje o istopolnim vezama, stanja ljudskih prava i tretmana radnika migranata.

Naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će odigrano u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi.

Maroko, Španija i Portugal bit će domaćini Svjetskog prvenstva 2030., dok će Urugvaj, Argentina i Paragvaj biti domaćini otvaranja utakmica povodom sto godina postojanja ovog turnira, objavila je nedavno FIFA.

#FIFA #fudbal #SaudijskaArabija #Sport