Članak

MONUMENTALNA GRAĐEVINA

Muzej naučne fantastike u Kini ima oblik zvijezde sa sedam krakova

Monumentalna metalna građevina u obliku zvijezde sa sedam krakova koja pluta po površini jezera izgleda kao prizor iz nekog naučnofantastičnog filma.

(Patria) - Monumentalna metalna građevina u obliku zvijezde sa sedam krakova koja pluta po površini jezera izgleda kao prizor iz nekog naučnofantastičnog filma.

U stvarnosti, riječ je o novom muzeju naučne fantastike koji je otvoren u Chengduu u jugozapadnoj Kini.

- Zgrada iz svakog ugla izgleda drugačije, neobično i neočekivano - kaže dizajner i jedan od direktora projekta Paulo Flores iz kompanije "Zaha Hadid Architects".

Muzej naučne fantastike u Chengduu prostire se na 59.000 kvadratnih metara uz jezero Jingrong, piše Punkufer.hr.

Uključuje izložbene galerije, višenamjenske edukacijske dvorane, konferencijski centar i druge prateće prostore, ali i centralni atrij koji gleda na zapanjujuću planinu Xiling.

Pa iako je čak triput veći od Sydneyske opere, muzej je izgrađen u znatno kraćem periodu od te perjanice australske kulture - za svega 12 mjeseci.

- Za izgradnju zgrade ove veličine i složenosti obično bi trebalo četiri do pet godina - ističe Flores u razgovoru za CNN.

No, projekat je uspješno završen u godinu dana. Taman na vrijeme da bude domaćin upravo održane 81. Svjetske konvencije naučne fantastike Worldcon.

Cijeli proces od ideje do završetka zgrade ubrzali su različiti softveri za dizajn, poput onoga za poligonalno modeliranje koje stvara trodimenzionalnu simulaciju zgrade.

Analiza digitalnog modeliranja omogućila je, pak, timu da optimizuje strukturu zgrade za specifične vremenske uslove u Chenguu u vrlo kratkom vremenu te odabere odgovarajući ugao za krov kako bi se zaštitila unutrašnjost od direktne sunčeve svjetlosti.

Za izgradnju su korišteni lokalni materijali, a u projekat je, dakako, integrisana i zelena tehnologija - solarne ploče ugrađene su u ekspanzivan krov kako bi pomogle u opskrbi zgrade energijom, a postavljen je niz prozora od poda do stropa kako bi se smanjila potreba za umjetnim svjetlom tokom dana.

Naučnofantastični muzej u Chengduu dio je većeg plana za gradnju budućeg grada nauke i tehnologije koji bi se trebao protezati na oko 4,5 kvadratnih kilometara u okrugu Pidu, a obuhvatati nova sveučilišta, laboratorije i poslovne prostore.

#Kina #Građevinarstvo #magazin1 #zanimljivosti