Članak

REAKCIJE

Zahiragić Konakoviću prezentirao podatke i poručio - 'Nešto tu, Elmedine, ne štima!'

(Patria) - Novi potpredsjednik SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić reagovao je na istup lidera NIP-a Elmedina Konakovića koji je prozvao lidere SDA, DF-a, NES-a i SBiH zbog jučerašnjeg razgovora u jednom sarajevskom restoranu.

Iako nema nikakvih informacija o čemu su lideri zajedno razgovarali, Konaković je u reakciji portala Raport blizak NiP-u naveo da je "zvanično razotkriven Trojanski konj", misleći pritom na DF, NSZ i SBiH.

Zahiragić je Konakoviću poručio da je ova reakcija posljedica Konakovićevog straha od potencijalnog patriotskog bloka.

"Ministar vanjskih poslova je prokomentarisao sastanak predsjednika SDA, DF-a, NSZ-a i SBiH-a. Kaže kako je sada "zvanično razotkriven Trojanski konj" - aludirajući valjda na DF, NSZ i SBiH. Ne vidi on to kao pokušaj prijeko potrebnog okupljanja patriotskog bloka - ili baš vidi, pa se upravo toga i plaši.

Hajmo sada malo činjenicama i argumentima?

- Kada vam je potrebna podrška za izbor člana Predsjedništva Denisa Bećarevića, okupili ste jedanaestorku.
- Kada ste formirali vlast na državnom nivou, pozivali ste DF, NSZ i SBiH.
- Kada ste pokušavali formirati federalnu vlast, pozivali ste NES i SBiH, a DF je molio da vam daju podršku 11. delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.
- Kada ste formirali Vladu KS, valjao vam je SBiH...
- Kada ste izabrali rukovodstvo oba doma Parlamenta, valjale su vam ruke NES-a i SBiH-a?
- Kada ste imenovali Bradaru i Stojanovića, također?

Uradili su sve što su mogli uraditi protiv SDA, ali to vama izgleda nije dovoljno! Trebali su učiniti i sve protiv svog naroda i države da bi vama bili dovoljno dobri!?

Kada su Ogrešević i Efendić lično posvjedočili na koji način pregovaraju "ti potpuno novi pregovarači" iz Trojke na državnom nivou s Dodikom i Čovićem, na način da vam ti šefovi izdeklamuju šta i kako ćete raditi dok vi šutite - otišli su od vas da na sebi ne bi ostavili pečat poniženja.

Kada su isti lično posvjedočili kako ste radi Vlade FBIH spremni prodati ustavnu poziciju svoga naroda i prihvatiti jednokratnu suspenziju Ustava - otišli su od vas da na sebi ne bi ostavili pečat izdaje. Otišli su od vas u opoziciju, iako ste im nudili čak 4 snažna ministarstva u Vladi FBiH i najvažnije javno poduzeće.

Tada vam nisu bili "Trojanski konji"? Sada kada su prirodno ostali zajedno sa SDA u borbi za Državu, sada jesu? Nešto tu ne štima.

DF, NES i SBiH su negativci, a Ramo Isak i Mirsad Kukić su po vama reformske snage?

Da se vratimo na početak i na Konakovićev strah od potencijalnog patriotskog bloka. Hajmo sada malo brojkama? U FBiH, još prije silnih izdaja i nedosljednosti Trojke:

SDA+DF+NSZ+SBiH = 424.641 glas.

SDP+NIP+NS (Trojka) =249.339 glasova.

Ako Trojki dodamo glasove i HDZ-a, dođemo do broja od 379.905 glasova.

U mandatima u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH prikazano je još to slikovito:

SDA+DF+NES+SBiH = 47 mandata

SDP+NIP+NS= 28 mandata

Trojka+HDZ= 43 mandata

Kada je klub Bošnjaka u Domu naroda u pitanju, onda patriotski blok ima 16, a Trojka svega 7 delegata... Unatoč svemu navedenom, Trojku neću nazivati ​​"Trojanskim konjem". Neću ni izdajnicima. Da bi nastala izdaja, moralo je postojati povjerenje prvo.

Trojka zapravo nije izdala građane, jer kako vidite oni nisu dobili povjerenje građana. Nisu izdali ni one koji su ih doveli na vlast, njima su slijepo poslušni!", naveo je Zahiragić.

#BiH #ElmedinKonaković #HarisZahiragić #Sastanak