Članak

Ambasador Rusije u UN-u: Katastrofa biblijskih razmjera se odvija u Gazi

(Patria) - Humanitarna katastrofa biblijskih razmjera odvija se u pojasu Gaze, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasily Nebenzya na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, javila je agencija TASS.

„Vrijeme je da to nazovemo kako jest: humanitarna katastrofa biblijskih razmjera odvija se na okupiranoj palestinskoj teritoriji, na zapadnoj obali rijeke Jordan i u Pojasu Gaze“, rekao je.

„Prema dobijenim informacijama, broj poginulih u enklavi je premašio 8.000 ljudi, od kojih su polovina žene i djeca“, istakao je. Više od 2.000 ljudi ostalo pod ruševinama, više od 21.000 je zadobilo rane, dok interno raseljenih ima 1,6 miliona, naveo je. Osim toga, Nebenzya je ukazao na velike gubitke među osobljem UN-a u zoni sukoba.

„Ove užasne brojke se povećavaju iz sata u sat. Zahvaljujemo svim humanitarnim radnicima na licu mjesta koji rade na izmaku snaga u uslovima katastrofalnog nedostatka osnovnih dobara, uključujući i medicinska, kao i sa visokim rizikom za njihove živote“, rekao je ruski diplomata.

#Gaza #Izrael #Rusija #Svijet