Članak

BLISKI ISTOK

Netanyahu: Prekid vatre u Gazi se neće dogoditi!

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se prekid vatre u ratu u Gazi „neće dogoditi“" jer bi to predstavljalo predaju Hamasu, javile su agencije.

On je također rekao na konferenciji za novinare da druge zemlje moraju pružiti više pomoći u borbi za oslobađanje više od 230 talaca koje je oteo Hamas u svojim napadima 7. oktobra.

Netanyahu je rekao da međunarodna zajednica mora zahtijevati da se taoci „oslobode odmah, bezuslovno“, dodajući da je među zarobljenicima bilo 33 djece i da ih Hamas „teroriše, držeći ih kao taoce“.

„Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardovanja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. septembra, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. oktobra“, rekao je na konferenciji stranim novinarima.

„Pozivi na prekid vatre su poziv Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. Ovo se neće dogoditi“, dodao je, obećavajući da će se Izrael „boriti dok se ova bitka ne dobije“.

Netanyahu je rekao da vojska čini sve da „spriječi civilne žrtve“ u Gazi.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #Svijet