Članak

NOVI ZAPLET

Dodik: Stranci su razgovarali o integraciji Istočnog Sarajeva i Sarajeva

Foto: Patria

(Patria) - Predsjednik Rs-a Milorad Dodika danas je ponovo komentarisao Sud BiH i dogovor o Apelacionom odjeljenju tog suda koje će biti smješteno u Rs-u. On je kazao da su sudije i tužioci pod direktnim utjecajem nekoliko ambasada u Sarajevu i da to nije tajna.

"Mi smo smatrali da treba, dok se to pitanje trajno ne riješi, mi smo smatrali da sjedište Apelacionog suda treba biti u Banja Luci. Ja predlažem, ako nije moguće u Banja Luci neka bude u Novom Gradu (Bosanski Brod). I to je Rs i to je BiH po njima. Neće ponovo to dozvoliti", kazao je Dodik.

Na pitanje novinara kako komentariše stav Delegacije EU koja je rekla da sjedište može biti u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da se "vidi sprega".

"Mi smo pristali da razgovaramo o Apelacionom odjeljenju. Prvo je bilo određeno da bude u Mostaru, pa smo mi rekli da nije uredu da budu i Sud i Apelaciono odjeljenje u FBiH. Sve te sudije su pod utjecajem federalnog Sarajeva i ambasada i oni žele on da budu tu. S druge strane kada imate ovu odluku da svako onaj ko se pobuni protiv tog sramnog Šmita može da ide u zatvor. Šta mislite da on u toku noći ili jednom kad krene kući napiše odluku i rekao da se Istočno Sarajevo intregriše sa federalnim Sarajevom. Ja sam čuo da o tome razgovaraju, ja to nisam izmislio, a stranci su rekli polako ima vremena. Oni će reći da to nije istina, ja ću vam tačno reći gdje se razgovaralo.

Postoji plan potpune destrukcije Rs i njene teritorije i političkih prava. Ja mislim da nikada nismo bili bliže važnim odlukama za budućnost sprskog naroda kao što smo sada", kazao je Dodik.

#bih #MiloradDodik