Članak

SVE ZAVISI OD DATUMA

PREKLAPAJU SE PROCESI Za novu Vladu KS (ne)će glasati Irfan Čengić

Piše: Amra Vrabac

U narednih dvadesetak dana trebala bi biti okončana dva procesa u Sarajevu i to potvrđivanje nove Vlade Kantona Sarajevo i dodjela mandata novom načelniku Općine Stari Grad.

Ono što je kuriozitet je da bi za novu Vladu Kantona Sarajevo trebao glasati i Irfan Čengić, koji je i novoizabrani načelnik Starog Grada. Njegov mandat u Skupštini KS traje sve dok CIK ne potvrdi rezultate izbora i dodijeli mu mandat. Postoji mogućnost da se ova dva procesa preklope, te da zbog dodjele mandata Čengić ne može glasati za novu Vladu KS jer više neće biti zastupnik. Sve će zavisiti od datuma kada se zakaže sjednica Skupštine KS i kada će CIK završiti sve zakonom predviđene procedure.

Bez obzira da li će Čengić glasati ili ne, nova politička većina u Skupštini KS i bez njegovog glasa ima 20 ruku. Za donošenje odluka potrebno je 18 ruku.
Novu većinu čine NIP (7), SDP (6), NS (4), te zastupnici Damir Marjanović, Redžo Lemezan, Elza Gaković i Admela Hodžić.

Umjesto Čengića Vikić ili Spahić

U Skupštinu KS umjesto Čengića po izbornom rezultatu trebala bi ući Vedrana Vikić, dok bi u Domu naroda Parlamenta FBiH to mjesto zauzela Vildana Bešlija iz Naše stranke.

Ukoliko bi Vikić odustala od mandata onda bi u Skupštinu KS ušao Ademir Spahić. Vikić je zaposlena na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, a Spahić u JU Domovi zdravlja. On je i jedan od kandidata za ministra zdravstva KS, a konačnu riječ ko će umjesto Harisa Vranića u Vladu KS daje Kantonalni odbor SDP BiH na današnjoj sjednici.

#IrfanČengić #VladaKS #izdvojeno #BiH