Članak

MANDIĆ NA ČELU PARLAMENTA

Nastavljena konstituirajuća sjednica Skupštine Crne Gore: Bira se skupštinsko rukovodstvo i nova Vlada

Iz Podgorice izvještava Nevena Kovačević

Konstituirajuća sjednica 28. saziva Skupštine Crne Gore nastavljena je danas, a za novog šefa parlamenta će, shodno političkom sporazumu koji su potpisali konstituenti nove parlamentarne većine biti izabran lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Planirano je da Mandić, odmah po preuzimanju funkcije zakaže novu sjednicu, na kojoj će se glasati za izbor 44. Vlade na čelu sa Milojkom Spajićem, koji je u četvrtak Skupštini uputio ekspoze i prijedlog sastava nove izvršne vlasti.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor dva potpredsjednika Skupštine, a kandidati su Boris Pejović iz pokreta Evropa sad i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore.

Biraće se i predsjednik i članovi administrativnog odbora.

Na početku sjednice konstatovane su ostavke poslanika koji će u novoj Vladi obavljati ministarske funkcije, nakon čega je data pauza, kako bi Državna izborna komisija podnijela izvještaj o popuni poslaničkih mjesta.

Poslanica Bošnjačke stranke, Kenana Strujić Harbić napisala je na društvenoj mreži X da će, ako se po jutru dan poznaje, Skupština biti diktatura većine.

Kako je navela, 81 poslanik imaće na raspolaganju svega tri sata za diskusiju o izboru predsjednika parlamenta.

- Ako ovako pjeva sloboda, kako li tek kuka - piše u objavi Strujić Harbić.

Uporedo sa izborom novog rukovodstva Skupštine i Vlade, ispred parlamenta će od 18 sati početi protest građana, u organizaciji foruma slobodnih građana Luča, a koji su podržali i poslanici opozicionih partija.

Predstavnici opozicije pozvali su građane na okupljanje, poručivši da je otpor građanska dužnost, te da se mora podići glas protiv izbora četničkog vojvode za predsjednika Skupštine, kao i protiv najavljenog popisa stanovništva, za koji se ne zna da li će početi 1. novembra, ili će, kako je ranije najavio budući premijer Milojko Spajić, biti odgođen za mjesec.

#AndrijaMandić #BorisPejović #DržavnaIzbornaKomisija #ForumSlobodnihGrađana #IzPodgorice #KenanaStrujićHarbić #MilojkoSpajić #NevenaKovačević #SkupštinaCrneGore #ZdenkaPopović #Region