Članak

NOVA SJEDNICA

Sve tačke propale sjednice Predstavničkog doma PS BiH su na sutrašnjoj sjednici, Begić poručuje da Parlament ništa ne radi

(Patria) - Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja je zakazana za utorak 31. oktobra naći će se i sve tačke sa propale hitne sjednice ovog doma koja je trebala biti održana 12. oktobra. Na dnevnom redu je 19 tačaka, među kojima su i brojni izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

Zastupnik DF-a Zlatan Begić komentirao je sjednice ovog doma, te je kazao da samo djeluje kako se nešto radi.

"Generalno, svaki dnevni red koji je došao na sjednicu Predstavničkog doma, da ga neki laik pogleda rekao bi da je tu 70-80 tačaka, to izgleda da se puši sve kako ti ljudi rade, kako usvajaju te dokumente. Ustvari, radi se o tome da su 99% tog dnevnog reda izvještaji o radu ove institucije, ove agencije, direkcije i slično, gdje mi te izvještaje ni ne usvajamo. Bude tu par tačaka dnevnog reda koje predloži opozicija, gdje se mijenjaju neki zakoni u jednoj ili dvije rečenice, budu i ovih krnjavih evropskih zakona koji nisu evropski zakoni, nego služe kao svojevrstan alibi. Ne samo vlastima da mogu reći da nešto rade, nego i međunarodnoj zajednici. Jer i ti predstavnici međunarodnih zajednica moraju reći svojim šefovima da sve ovo što su uradili, a nije primjereno demokratskom svijetu, da je to rezultiralo time da se nešto bajagi radi", kazao je Begić za Jutarnji program FTV-a.

Dodaje da se na dnevnom redu nađe i ono što treba Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

"Na ovoj sjednici imamo na dnevnom redu ugovor kojim se obezbjeđuju stotine miliona za Republiku Srpsku. Dakle, ovamo se govori o sankcijama Miloradu Dodiku zbog svega što radi, a vlasti gdje sudjeluju i same stranke Trojke na Parlamentu dižu ruke i obezbjeđuju Miloradu ne mala sredstva. Na jednoj od prethodnih sjednica smo imali onih famoznih 70 miliona za kuma, ostaje da se vidi o čemu je tu riječ. Državni parlament ne radi ništa'', zaključio je Begić.

Zastupnici će se sutra izjašnjavati i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, te Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu.

Pred poslanicima je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključenog između BiH, RS i Evropske investicione banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) između BiH i Evropske investicione banke, te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH).

Na sutrašnjoj sjednici nema evropskih zakona jer se državna koalicija na prošlom sastanku nije uspjela dogovoriti oko dva zakona. Na dnevnom redu su i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

#Parlament #sjednica #BiH