Članak

UMJESTO VRANIĆA

KO SDP BiH danas donosi odluku ko će biti novi ministar zdravstva u Vladi KS

(Patria) - Kantonalni odbor SDP Sarajevo danas će održati sjednicu na kojoj će zvanično izabrati kandidata za novog ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

Nakon što je Nihad Uk podnio ostavku na mjesto premijera, ministar Haris Vranić je javno izrazio želju da ne bude u novoj Vladi KS. S obzirom da je 25. oktobra razriješena Vlada KS, počeo je teći rok da se predloži mandatar i novi ministri.

Vranić je u javno objavljenom pismu Adnanu Šteti, čelniku KO SDP BiH, predložio ime Ademira Spahića za novog ministra. No, osim Spahića u igri su još dva imena. Spahiće je uposlen u JU Dom zdravlja KS.

To su Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS. Hasanović je specijalista ginekologije i akušerstva, a treći kandidat je Sanjin Saračević koji je uposlen u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS.

Ostala imena u Vladi KS su poznata, još se čeka SDP-ov prijedlog za resor zdravstva kako bi se predao prijedlog. Sjednica Skupštine KS na kojoj će biti potvrđena nova Vlada trebala bi biti održana u drugoj polovini novembra.

Novu Vladu KS činit će kadrovi trojke (NIP, SDP, Naša stranka) i dva ministra koje je predložio pokret Za nove generacije koji imaju jednog zastupnika Damira Marjanovića ali i podršku Redže Lemezana. Novu većinu čine i zastupnice koje su napustile Stranku za BiH Admela Hodžić i Elza Gaković.

Stranka za BiH odlazi u opoziciju.

#AdemirSpahić #AdnanŠteta #VladaKS #BiH