Članak

SAMOSTALAN PRIJEDLOG

Predsjedavajući američkog Kongresa planira ove sedmice zakon o pomoći Izraelu bez uključivanja Ukrajine

(Patria) - Novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Mike Johnson rekao je da očekuje ove sedmice da se unaprijedi prijedlog zakona o finansiranju isključivo Izraela, iako predsjednik Joe Biden zagovara paket pomoći od 106 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu zajedno, javio je Reuters.

„Iznijet ćemo samostalni prijedlog zakona o finansiranju Izraela ove sedmice u Predstavničkom domu“, rekao je Johnson u intervjuu za Fox News, dodajući da vjeruje da će ta mjera dobiti dvostranačku podršku i da će republikanci podržati sličnu mjeru u Senatu.

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji republikanci kontrolišu tijesnom većinom, trebalo bi da se vrate sa pauze u srijedu.

„Postoji mnogo stvari koje se dešavaju širom svijeta koje moramo riješiti i hoćemo“, rekao je Johnson, ne spominjući eksplicitno ukrajinski sukob.

„Ali upravo sada ono što se dešava u Izraelu odmah privlači pažnju i to moramo razdvojiti i proći kroz to“, dodao je.

Biden je pozvao Kongres da odobri dodatna izdvajanja u iznosu od 106 milijardi dolara, pri čemu će većina novca biti usmjerena na jačanje odbrane Ukrajine, a ostatak podijeljen između Izraela, Indo-pacifičke regije i za borbu protiv imigracije na granici između SAD-a i Meksika.

Johnson je rekao da bi jačanje podrške Izraelu trebalo biti na vrhu dnevnog reda američke nacionalne sigurnosti.

#Izrael #pomoć #SAD #Svijet