Članak

GOSTOVANJA

Novalić: Kabiri mi je lično rekao da Finci ne može biti predstavnik Jevreja

(Patria) - Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH i zastupnik u Zastupničkom Domu Federacije BiH bio je jedan od gostiju „Istrage sedmice“ Hayat TV.

Govoreći o stanju u Gazi, Novalić smatra da je ono što se desilo 7. oktobra agonija Palestinaca koja traje 75 godina i to je odgovor ljudi koji ne žele da budu u otvorenom logoru.

Mi ovdje 500 godina živimo sa Jevrejima i nismo nikada imali nijedan eksces niti spor i ovo je jedino mjesto na svijetu gdje je tako. Ovo je reackija na izraelsko granatiranje i ubijanje civila 75 godina – kazao je Novalić.

Komentarišući odnos sa Amirom Kabirijem, vlasnikom mostarskog Aluminija, Novalić je istakao kako je izraelski biznismen dočekan kao neko ko je došao sa poslovnim konceptom i da uspijeva u tome.

Kasnije sam zaključio da je Kabiri dvojna ličnost i čovjek sa političkim aspiracijama. Cijenim ga kao biznismena, ali sam vidio da ima političke konotacije. Kada smo razgovarali o Jevrejijma u BiH, on je rekao da je on jedini legalni predstavnik Jevreja u BiH i da to nije Finci. Rekao je da je Izrael jedina zemlja koja je sposobna da štiti Jevreje u svijetu, ali sam mu rekao da su ovdje 500 godina Jevreji, a Izraelu je tek 75. Tada sam shvatio da Kabiri ima i tu dimenziju. Rekao je da Finci ne može biti zastupnik Jevreja, prekrižio ih je, rekao da nisu dovoljno dobri i kompetentni da zastupaju Jevreje, mada ja smatram suprotno – otkrio je.

#FadilNovalić #Hayat #BiH