Članak

SAMI SE OTKRILI

Histerija u Rs zbog slučajeva Dudaković, Dobrovoljačka, Jošanica i Čemerno, jer se u njima krije smišljeni revizionizam!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Slučajevi 'Dudaković i drugi', 'Čemerno', 'Dobrovoljačka', 'Jošanica' četiri su slučaja pred Sudom BiH u kojima se procesuiraju navodni ratni zločini pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH i slučajevi koji će, a neko će dočekati, izučavati pravnici širom svijeta kao primjer montiranih optužnica s debelim političkim predznakom u kojem su obuhvaćeni najviši dužnosnici od civilnih preko policijskih do vojnih lica koja su branila i odbranila Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, da ima još takvih slučajeva, ali ova četiri baš izdvajam zbog svojevrsne histerije koja posljednjih dana vlada u medijima u manjem bh. entitetu, i eto, jer baš oni izdvajaju ova četiri slučaja, kao procese s kojima se odugovlači i, pazite, 'ismijavaju srpske žrtve'.

'Objektivni' autori ne spominju slučaj Miće Kraljevića koji se odvija sporije od puža, a o manipulacijama samog optuženog Kraljevića može se knjiga napisati, ali u 'analizi' medija iz Rs-a nikako ne može da nađe svoje mjesto, jednako kao što ni slova nećete naći o Milomiru Savčiću, optuženiku za genocid koji je u bijegu u Srbiji, ali stupci su puni Sakiba Mahmuljina, gdje se ismijava njegovo zdravlje!?

Ali, baš ova četiri slučaja (niti jedan nije bio na A haškoj listi), nisu slučajno predmetom interesovanja, jer vrh Republike srpske i Srbije pod svaku cijenu želi izjednačiti odgovorne u protekloj agresiji, a baš im ova četiri slučaja i trebaju da nam mašu papirima kako smo svi bili isti. Teritorijalno su sa četiri slučaja pokrili cijelu Bosnu, sudi im se za UZP, a onda žuri i sa presudama, jer njihovi svjedoci sve češće, suočeni s odbranama, padaju i nekredibilni su.

A, kako vrijeme odmiče sve se teže mogu sjetiti šta trebaju slagati!? Možda vam zvuči grubo ovakva konstatacija, ali prisustvo nekom od ročišta dokazalo bi vam da sam i blaga u opisu.

No, narušavanje prava optuženih idu toliko daleko da se 'objektivna' javnost bavi njihovim zdravstvenim stanjem, kao i kretanjima automobilom. Žuri im se, željeli bi presude s montiranim optužnicama i mahom lažnim svjedocima i bez suđenja.
Jer pokazat će se da montiranje se ne isplati, vidjeli su to u slučaju Ramiza Dreković, Nasera Orića, Dragana Vikića, Ahmeta Sejdića...

Ali, valja nekako najesti gladan narod, pa danima pisati kako neko ismijava srpske žrtve, jer u konačnici i građani u Rs mogli bi se zapitati pa ko to ismijava žrtve, pravosuđe ili pak nalogodavci montiranih optužnica. Računi dođu na naplatu, nekada prije nekada kasnije.

Tužilaštvo BiH progoni branitelje države Bosne i Hercegovine pokušavajući izjednačiti strane u agresiji, a i uništiti volju za nekom eventualnom budućom borbom.

Naravno, sve pod budnim okom međunarodne zajednice, iste one koja je milione skršila u uzaludnu reformu pravosuđa. Pod političkim pritiskom, i to onim srpskim, Tužilaštvo BiH nema mjere kada je riječ o montiranim optužnicama. Uvidjeli smo to u bezbroj primjera.

Pitanje je do kada će najbolji sinovi ove zemlje dokazivati u zemlji koju su odbranili svoju nevinost, a sada još moraju i trpjeti pritiske u vezi s najintimnijim pitanjima ljudske slobode.

Odgovor se može naslutiti, dok nam postavljaju 'kajganiće', a njih rad nadziru 'lagumdžije', u BiH će nesmetano da se vrši svojevoljno procesuiranje ljudi, bez valjanih dokaza, a kada sud iste oslobodi onda orkestrirano 'galamiti' kako je Sud BiH muslimanski. Namjerno ne pišem Bošnjački da bi me razumio i Milorad Dodik, koji isto odnedavno pred tim istim Sudom brani se od optužbi Tužilaštva BiH.

Ipak gori od rukovodstva Rs-a, ali i Srbije koji i insistiraju na ovim slučajevima u kojem dželati svjedoče, a ne odgovaraju za svoja zlodjela, su pripadnici probosanskih snaga, koje još nikako da zbroje dva i dva i shvate (upravo na ova četiri slučaja) šta je to revizionizam koji nam se dešava.

Kako bi trebali mogu pogledati u Hrvatskoj. Naime, država Hrvatska stala je u zaštitu svojih oficira (optužila ih Srbija) te su oformili i pravni tim na državnom nivou za pomoć optuženim, kao i novčana sredstva za njihovu odbranu. To je jednom riječju DRŽAVA.

Dok su naši branioci izloženi na vjetrometini Dodikovih i Vučićevih želja da dokažu da je u BiH bio građanski rat!

Ko smatra pak, da je Hag davno utvrdio stvarno činjenično stanje i presudio agresorima, neka pročita Dobrovoljačku, za koju je isto Hag donio konačnu odluku, ali koja se ne poštuje u BiH, jasno će mu biti da se olako ne smiju stvari prepustiti vremenu. Jer, u BiH ima svega osim vremena.

#Čemerno #Dobrovoljačka #Dudaković #HistorijskiRevizionizam #izdvojeno #Jošanica #Rs #Mišljenja #AminaČorboZećo