Članak

APEL

Udruženja žrtava traže od bh. i međunarodnih zvaničnika da zaustave Dodika i zaštite Bošnjake i Hrvate u Rs

Foto: Patria

(Patria) - Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma i da on, a ni Rs neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili dijelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju, ali Anex VII Dejtonskog sporazuma Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto.

Navodi se ovo u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i dodaje: "Upravo je Anex VII uslov za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Naravno Anex VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva bezbjedan povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava. Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP Rs-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP Rs-a nikada i ne istražuje", rečeno je u saopćenju.

"Pozivanje na izvorni Dejton bez Anexa VII je krajnje šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad Bošnjačkim i Hrvatskim narodom u Rs-a. Iz gore navedenih razloga tražimo od BH zvaničnika kao i međunarodne zajednice da zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u Rs-u", navodi se u saopćenju.

#AnexVII #BiH #BošnjačkiNarod #DejtonskiSporazum #HrvatskiNarod #MeđunarodnaZajednica #MiloradDodik #MUPRs #PovratakNaOgnjišta #ŽrtveGenocida