Članak

SVEČLJA I HODŽA

Teške optužbe iz Prištine: Vučić je učestvovao u pokušaju aneksije sjevera Kosova

Svečlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima".

(Patria) - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju "aneksije sjevera Kosova".

Svečlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima", prenosi Koha.

- Na ovoj obuci su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju ovog napada - poručio je Svečlja.

Prema njegovim riječima, treninzi su se odvijali na Kopaoniku, na imanju u vlasništvu Milana Radoičića.

Dodao je i da izvještaji obavještajnih službi ukazuju na to da je u Banjskoj bilo više poginulih, kao i da se akcija nastavlja i da će se, kada se pronađu druga tijela, oglasiti.

Svečlja je istakao i da su apelovali na međunarodnu zajednicu ne samo da osudi Srbiju, već i da je sankcioniše, kao i da će biti pokrenut proces izručenja ne samo Radoičića, nego i drugih preko međunarodnih partnera.

I generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je istraga pokazala da je teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj već duže vrijeme trenirala na teritoriji Srbije, između ostalog, kako tvrdi, i na vojnom poligonu na Pasuljanskim livadama.

Naglašava da je Srbija grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku.

- Na osnovu dostavljenih podataka, ispostavlja se da je centar terorističke grupe bio na Kopaoniku, odnosno u prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića.

Vojne vježbe održane su na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana prije napada na Banjsku - kazao je Hodža na konferenciji za novinare.

Opisujući događaje u Banjskoj, istakao je da je policijska patrola otišla da vidi šta se dešava s kamionima koji su se nalazili u ovom selu i da je došlo do eksplozije.

- Prvi napad je prvo izvršen eksplozivom, a od posljedica napada poginuo je policijski narednik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu. Nije napadnuta specijalna policija, već patrola policije javnog reda - rekao je Hodža.

Medijima je pokazao fotografije različitog oružja koje je zaplijenjeno u Banjskoj u Zvečanu.

- Oni nisu imali za cilj samo da zauzmu selo Banjske, ili da ubiju policajca, već je plan bio da se aneksira cijeli sjever Kosova. Dokumenti koje imamo, a koje ne možemo da objavimo, pokazuju plan napada sa 37 pozicija širom sjevera - dodao je Hodža.

Svečlja je rekao i da postoji zahtjev da upotreba specijalnih jedinica bude rezervisanija, ali ne i da se oni u potpunosti povuku sa sjevera.

- Postojali su javni zahtjevi da upotreba specijalnih jedinica bude rezervisanija, da budu angažovani samo u slučajevima kada se procijeni da za njima postoji potreba.

Nikada nije bilo zahtjeva za povlačenje policije sa sjevera Kosova. Ne bismo prihvatili takav zahtjev.

Došlo je do smanjenja policijskih snaga u opštinskim zgradama i okolini. I u ovom slučaju je dokazana potreba za pojačanim prisustvom specijalnih jedinica, zbog njihove pripremljenosti ili više posebne opreme koju imaju - dodao je on.

#AleksandarVučić #Kosovo #Optužbe #Priština #srbija #Region