Članak

SAD

Robert Kennedy Jr ide kao nezavisan kandidat na izbore i mogao bi zakomplikovati utrku Trumpa i Bidena

(Patria) - Kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Robert F. Kennedy Jr. objaviće da se kandiduje kao nezavisni kandidat umjesto da nastavi sa svojim dugotrajnim nastojanjem da zamijeni predsjednika Joea Bidena kao kandidata Demokratske stranke, što bi moglo zakomplikovati izbore 2024. godine, javlja Reuters.

Kennedy, član poznate američke političke dinastije, objavio je u petak video na YouTubeu u kojem traži od Amerikanaca da mu se pridruže na „velikoj objavi“ u Philadelphiji 9. oktobra.

„Govoriću o velikoj promjeni u američkoj politici“, rekao je, osuđujući korupciju u „obje
stranke“.

„Kako ćemo pobijediti uvriježene interese Washingtona?“ pita se.

„To nije kroz igranje igre“ prema trenutnim pravilima, rekao je.

Kennedy je nećak bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja, koji je ubijen 1963. godine, i sin bivšeg američkog senatora Roberta F. Kennedyja, koji je ubijen 1968. tokom vlastite
predsjedničke kandidature.

Kennedy je u aprilu rekao da će izazvati Bidena za nominaciju demokrata protiv republikanskog kandidata, za koji se očekuje da će biti bivši predsjednik Donald Trump.
Od tada, Kennedy se žalio da se Demokratska stranka „u suštini spojila u jednu jedinicu“ s Bidenovom kampanjom, uskraćujući mu poštenu priliku u nadmetanju za nominacije.

Demokrate su izrazile zabrinutost da bi bilo kakva ponuda treće strane mogla odvući glasove Bidenu (80), koji se suočava sa zabrinutošću zbog ekonomije i njegovih godina u očekivanom revanšu protiv republikanskog prvaka i pretpostavljenog kandidata Trumpa (77).

Međutim, republikanci vole Kennedyja više nego demokrate, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja koje je radio FiveThirtyEight, što sugeriše da bi i Trumpova kampanja mogla biti pogođen

#2024Elections #BidenChallenge #Corruption #IndependentCandidate #KennedyDynasty #PhiladelphiaAnnouncement #PoliticalChange #RobertFKennedyJr #ThirdPartyOffer #WashingtonInterests #Svijet