Članak

TOPLO

Rekordne temperature u septembru u mnogim evropskim državama

(Patria) - Austrija, Francuska, Njemačka, Poljska i Švicarska saopštile su da imale najtopliji septembar u historiji, u godini za koju se očekuje da će biti najtoplija u ljudskoj historiji jer se klimatske promjene ubrzavaju, javio je AFP.

Neuobičajeno toplo vrijeme u Evropi uslijedilo je nakon što je klimatski monitor EU ranije ovog mjeseca rekao da su globalne temperature u ljeto na sjevernoj hemisferi bile najtoplije do sada.

Francuska meteorološka agencija Meteo-France saopštila je da će prosječna temperatura u septembru u zemlji biti oko 21,5 stepeni Celzijusa, između 3,5 i 3,6 stepeni iznad referentnog perioda 1991. - 2020. godina. Prosječne temperature u Francuskoj konstantno premašuju mjesečne norme već skoro dvije godine.

U Njemačkoj, meteorološka kancelarija DWD saopštila je da je ovaj mjesec bio najtopliji
septembar od početka nacionalnih evidencija, skoro 4 stepena više od početne vrijednosti od 1961. do 1990. godine.

Poljski meteorološki institut objavio je da su temperature u septembru bile 3,6C više od prosjeka i da su najtoplije u ovom mjesecu otkako su počeli zapisi prije više od 100 godina. Nacionalna meteorološka tijela u Austriji i Švicarskoj također su zabilježila svoje najtoplije prosječne temperature u septembru, dan nakon što je studija otkrila da su švicarski glečeri izgubili 10 posto svog volumena u dvije godine zbog ekstremnog zagrijavanja.

Španski i portugalski nacionalni meteorološki instituti upozorili su da će ovog vikenda doći do nenormalno tople temperature, a da će živa u dijelovima južne Španije preći 35 stepeni Celzijusa.

#KlimatskePromjene #septembar #toplo #Svijet