Članak

DUGO SE ČEKALO

Sutra sjednica NO Bosnalijeka: Hoće li biti smijenjen Nedim Uzunović

(Patria) - Za sutra 22. septembra zakazana je sjednica Nadzornog odbora Bosnalijeka, a na dnevnom redu je razmatranje smjene Nedima Uzunovića, direktora protiv kojeg je potvrđena optužnica.

U Nadzornom odboru sjede Nedim Rizvanović, Rijad Hasić, Vedad Tuzović, Madžid Avdagić i Haris Jahić.

Održavanje ove sjednice očekivalo se i ranije, odmah nakon podizanja optužnice, ali, čini se, ipak se čekalo potvrđivanje optužnice. Uporedo se pokušavao odobrovoljiti Uzunović za smjenu!?

Iako određene članove NO drži pod kontrolom Uzunović, potpuno je jasno da postoji većina za smjenu Nedima Uzunovića.

Pojedini dioničari ove uspješne farmaceutske kompanije, koju je godinama pljačkao ko god je stigao (a čemu svjedoči današnja presuda Arslanagić i drugi), zaprijetili su i krivičnim prijavama, ukoliko Nadzorni odbor konačno ne smijeni Uzunovića.

Uzunović i još 11 osoba te četiri pravna subjekta terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, a djela su počinjena između 2005. i 2016. godine.

Prema dokazima Tužilaštva, optuženi su oštetili Bosnalijek za više od pet miliona eura, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u približnom iznosu od gotovo pet miliona eura.

Poznato je da je javna tajna da je SDP (preko svojih kadrova) duboko involviran u ovo preduzeće. Onda je jasno da premijer Federacije Nermin Nikšić i dalje štiti svog saradnika/miljenika Nedima Uzunovića.

U cijelu priču aktivno je uključen i Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH i bliski prijatelj Nikšića. No, interesantno je, a pojednostavljeno rečeno, čudno da Nikšić štiti ruski kapital i ide kontra Amerikanaca, koji su prevareni još 2010. godine u vezi Bosnalijeka.

U Ambasadi SAD-a budno prate cijeli slučaj, a i oni očekuju smjenu Uzunovića.

Javna je tajna da je ‘trojka’ na vlast dovedena zahvaljujući Ambasadi SAD i ambasadoru Michaelu Murphyju, a da sada žestoko brane rusku stranu!? Jer, logično, ako štitite Uzunovića, štitite i ruski kapital.

U optužnici se navodi da je Uzunović, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te ga nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji su nakon toga korišteni za različite namjene, uključujući kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Zaleđene dionice upravo su u vlasništvu Uzunovića, a koje su željeli prodati Galenici, koja je prema saznanjima Patrije spremna i nudi stotine miliona KM kako bi preuzela kontrolu nad najznačajnijom farmaceutskom kompanijom u Bosni i Hercegovini! Navodno je sadašnji direktor Uzunović saglasan s ovom mogućom transakcijom, pa razlog protivljenja njegove smjene može ležati i u ovim pričama.

(A.Č.Z.)

#BiH #Bosnalijek #NadzorniOdbor #NedimUzunović #Optužnica #Smjena