Članak

ODLUKA MIMO EU

Spor oko žitarica: Poljska će prestati isporučivati oružje Ukrajini

(Patria) - Jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine, Poljska, najavila je da više neće isporučivati oružje toj zemlji jer eskalira diplomatski spor oko žita, javio je BBC.

Premijer je rekao je da će se umjesto toga fokusirati na naoružavanje modernijim oružjem.

Poljska je u utorak pozvala ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog u UN-u gdje je rekao da su neke nacije glumile solidarnost sa Ukrajinom, što je Varšava osudila kao „neopravdanu u odnosu na Poljsku, koja podržava Ukrajinu od prvih dana rata“.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je odluku da Ukrajini više ne isporučuje oružje u televizijskom obraćanju u srijedu nakon dana brzog eskaliranja tenzija između dvije zemlje oko uvoza žitarica.

Spor oko žita počeo je nakon što je ruska invazija na Ukrajinu u potpunosti zatvorila glavne crnomorske brodske puteve i primorala Ukrajinu da pronađe alternativne kopnene rute. To je dovelo do toga da su velike količine žitarica završile u srednjoj Evropi.

Shodno tome, Evropska unija je privremeno zabranila uvoz žitarica u pet zemalja (Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka) kako bi zaštitile lokalne poljoprivrednike, koji su se bojali da ukrajinsko žito snižava cijene na lokalnom nivou.

Zabrana je istekla 15. septembra i EU je odlučila da je ne obnovi, ali su Mađarska, Slovačka i Poljska odlučile da nastave s primjenom. Evropska komisija je više puta istakla da nije na pojedinačnim članicama EU da kreiraju trgovinsku politiku za blok.

Ranije ove sedmice, Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)
protiv tih zemalja zbog zabrana, rekavši da predstavljaju kršenje međunarodnih obaveza.
Ukrajinska ministrica ekonomije Julija Sviridenko rekla je da je „za nas od ključnog značaja da dokažemo da pojedine zemlje članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe“.

Ali Poljska je rekla da će zadržati zabranu, a „pritužba pred WTO nas ne impresionira“.
Uprkos zabrani, tri zemlje su rekle da će i dalje dozvoliti transport žitarica na druga tržišta.

#Poljska #RatUkrajina #žito #Svijet