Članak

ČEKA SE KONAČNI DOGOVOR

Uk ponovo pomjerio termin rekonstrukcije Vlade KS: Ali još ne znaju kako će je provesti

(Patria) - Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je rekonstrukciju Vlade KS u narednih 15 dana, ali nije mogao reći u kojem obimu će biti izvršena rekonstrukcija.

„Politike još uvijek nisu dogovorile obim rekonstrukcije i detalje“, kazao je za BHT.

Istakao je da postoje tri opcije kako se može izvršiti rekonstrukcija Vlade. Prva je da ministri sami podnesu ostavke, druga je da premijer KS podnese ostavku jer tako 'pada' cijela Vlada KS i treća je da premijer zatraži razrješenje određenih ministara.

U ovom trenutku Uk nije siguran na koji način će provesti smjenu ministara iz Stranke za BiH s obzirom da oni neće podnijeti ostavku. Riječ je o dva ministra Almiru Bečareviću (komunalna privreda) i Emiru Dedoviću (resor finansija).

Iako stranke trojke imaju deset ministarstava taj broj će i dalje zadržati s tim da će se Naša stranka rotirati za jedno ministarstvo i odreći se ministra visokog obrazovanja Pavla Krstića.

Klub Damir Marjanović i Redžo Lemezan uz podršku zastupnica Admele Hodžić i Elze Gaković predložit će dva ministra – visokog obrazovanja i finansija, dok bi Naša stranka trebala predložiti ministra komunalne privrede.

S druge strane, neki mediji su objavili da će ostavku podnijeti i ministar zdravstva Haris Vranić (SDP). No, on je to demantirao.

Ukoliko u konačnici bude dogovorena rekonstrukcija Vlade KS u kojoj više nema mjesta za Stranku za BiH, nova većina bi trebala imati 21 ruku u Skupštini KS.

#NihadUk #premijer #rekonstrukcija #VladaKS #BiH