Članak

PROJEKTI

Željezničar smanjuje dugove, uskoro izgradnja južne tribine i uvođenje online karata

(Patria) - U klupskim prostorijama FK Željezničar koji danas obilježava 102. godišnjicu, danas su se javnosti obratili predsjednik kluba Edis Kovačević i direktorica kluba Amira Uzunović.

Najviše riječi bilo je o finansijskom stanju u klubu ali i infrastrukturnim projektima.

"Očekujemo da će stanje na dan 31.12. biti 4.3 miliona KM. Kada smo krenuli u akciju spašavanja našeg kluba, uspjet ćemo dug sa krajem godine da prepolovimo. Plaćali smo sve naše redovne obaveze, plate, doprinose. Tih troškova mjesečno imate u obimu od cirka 320 hiljada maraka. Svakog prvog kad ustanete u minusu ste 320 hiljada maraka. Pored toga što su ta sredstva obezbijeđena uspjeli smo dug prepoloviti. To je veliki iskorak. Džaba vama titule i sve kada dođete nakon godinu dana u situaciju da vam je blokiran račun. Ne želimo da se dovedemo u tu situaciju. Sve ovo ide dosta dobro", kazao je Kovačević.

Priznao je da Željezničar još nije u prilici da investira u prvi tim.

Kada pogledamo budžet našeg tima u odnosu na konkurenciji sigurno da nismo u vrhu, već 6-7 u ligi, jer smo opterećeni prošlošću. Mi ćemo samo ove godine skinuti 2.5 miliona duga. To je nekih 200.000 mjesečno. E da to ulažete u sport, rezultati bi bili vidljiviji. S obzirom na to da smo naslijedili situaciji kakvu smo naslijedili, sada je prioritet da se prošlost sanira. Blizu smo postizanja cilja, svi naši navijači su svjesni, imamo strpljenje, imamo i mi i sa našim prvim timom koji je igrao Evropu, ostvario lijep uspjeh, učinio nas ponosnim i mi ostajemo u ovoj našoj strategiji tako da bude dugoročno održiv. Ne želimo na Grbavici više mislimo o licenci, to će se podrazumijevati i to ne smije biti tema.

Direktorica kluba je istakla da će početi projekat južne tribine.

"Planiramo, ukoliko sve bude u redu, danas ili sutra predati zahtjev za dozvolu gradnje južne tribine. Moram spomenuti da je sva potrebna dokumentacija i procesi ređeni u sinergiji sa svim potrebnim strukturama. Očekujemo da će najkasnije u novembru tekuće godine krenuti sa značajnijim koracima kada je riječ o gradnji južne tribine.

Naredni korak je "Plavi štit", a radi se o marketing programu. Imamo ogroman potencijal za generisanje novih prihoda, a fokus će biti na manjim kompanijama, odnosno manjim obrtima", kazala je.

Što se tiče drugog infrastrukturnog projekta, to jest istočne tribine, klub je trenutno u fazi pronalaska modela poslovnih jedinica. Plan je da do kraja godine bude predata dokumentacija za dozvolu.

Kada je riječ o novim projektima, radit će se i na uvođenju online prodaje karata.

#sport #FKŽeljezničar #projekti #rođendan