Članak

PRST U OKO ŽRTVAMA

Politički reket za Bošnjake: Schmidt u društvu HDZ-ovaca slavio poraz BiH i dokazao za koga igra visoki predstavnik

Nepojmljivo je i za svaku osudu da je Schmidtu društvo danas pravila i federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević. Ista ona Vlaisavljević koja bi da rehabilituje ratne zločince nakon što odsluže svoju zatvorsku kaznu.

Schmidt u društvu HDZ-ovaca na tenisu u Mostaru

Piše: Delvin Kovač

Bosanskohercegovačka teniska reprezentacija u Mostaru igra Davis Cup susret protiv Nijemaca. Nažalost, i Nerman Fatić i Damir Džumhur nisu imali svoj dan pa su danas poraženi od svojih protivnika. Stoga, Nijemci imaju razlog za slavlje.

A s njima poraz Bosne i Hercegovine slavi i visoki predstavnik Christian Schmidt koji se danas očito vidno raspoložen pojavio u Mostaru i, logično, navijao za svoju selekciju. I ne bi tu bilo ništa sporno da u njegovom društvu nisu bili visoki zvaničnici HDZ-a BiH, gospon legitimnog Dragana Čovića.

Čovića, doduše, u Schmidtovom društvu na tribinama Teniskog kluba Mostar danas nije bilo, ali zato jeste gradonačelnika grada na Neretvi Marija Kordića i federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić. Bio je tu i ministar pravde BiH Davor Bunoza, koji je selfie svojih kolega iz HDZ-a u društvu Schmidta objavio na društvenim mrežama.

Međutim, nepojmljivo je i za svaku osudu da je Schmidtu društvo danas pravila i federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević. Ista ona Vlaisavljević koja bi da rehabilituje ratne zločince nakon što odsluže svoju zatvorsku kaznu. Iako je i njoj potpuno jasno da ratni zločin ne zastarijeva! Čudno je da u društvu HDZ-ovaca i Schmidta nije bilo i predsjednice FBiH Lidije Bradare. Možda ne voli tenis, ko zna!

Svima nam je dobro poznato da se Schmidt u nekoliko navrata oglušio na apele udruženja žrtava da smijeni, kako Vlaisavljević, tako i Bradaru. Najmanji zajednički sadržalac za obje ove poslušnice Dragana Čovića je gotivljenje presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Bez obzira što je on na jednom videu priznao da se nimalo ne kaje i da bi bez ikakvog ustručavanja ponovio sve ono za šta je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora.

A bivši čelnik samoproglašene Herceg-Bosne osuđen je zbog odgovornosti za stravična ubistva 116 bošnjačkih civila u aprilu 1993. godine u selu Ahmići nadomak Viteza, među kojima je bilo žena i djece. No, ne smeta to ni Vlaisavljević, ni Bradari, ni Čoviću, ni Marinku Čavari, ali ni Borjani Krišto koji su mu po izlasku iz zatvora priredili srdačnu dobrodošlicu u Busovači sredinom 2014. godine.

Sa dočeka ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači 2014.

Kakvu poruku Schmidt misli da ovakvim skandaloznim potezima šalje svim građanima Bosne i Hercegovine? Osim što mu ovo nije prvi put da je na praćenju sportskih događaja u društvu Čovićevih HDZ-ovaca, nije ni prvi put da mu društvo prave oni koji podržavaju i veličaju ratne zločince.

Podsjetimo da je i u Kiseljaku sredinom decembra 2022. pod šatorom u društvu Čovićevog načelnika Kiseljaka Mladena Mišurića-Ramljaka pratio utakmicu Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Maroka. Neizostavno, i tu se našla obožavateljica ratnog zločinca Darija Kordića - Lidija Bradara.

Schmidt na druženju pod šatorom u Kiseljaku

Schmidt ovakvim (ne)promišljenim istupima ne samo da gura prst u oko, prije svih, strankama probosanske/probošnjačke orijentacije, imajući u vidu sve ono što je u izbornoj noći u oktobru prošle godine napravio izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, a potom i nametanjem Vlade FBiH i suspendovanjem Ustava FBiH na 24 sata. Schmidt se na ovaj način ismijava i žrtvama genocida u Srebrenici, na čiju je inicijativu da smijeni Vlaisavljević i Bradaru, kao što već rekosmo, ostao nijem u nekoliko navrata. Također, Schmidt se direktno ruga žrtvama i porodicama preživjelih gnusnog zločina iz aprila 1993. godine koji su pod dirigentskom palicom Bradarinog i miljenika Sanje Vlaisavljević, ratnog zločinca Darija Kordića u Ahmićima počinile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

I dok je njegov prethodnik Valentin Inzko nosio šal Bosne i Hercegovine i pokazivao da je na strani ove države, Schmidt nosi "šal" presuđenog UZP-a i ne ostavlja dvojbu koju je stranu izabrao.

#ChristianSchmidt #DamirDžumhur #DavisCup #DelvinKovač #LidijaBradara #Mostar #SanjaVlaisavljević #Tenis #VisokiPredstavnik #BiH #izdvojeno