Članak

NJEMAČKI GIGANT

Najveća Volkswagenova tvornica električnih automobila sprema otkaze radnicima

Zbog drastičnog pada potražnje za električnim vozilima, Volkswagenova najveća tvornica električnih vozila u Evropi suočena je s otpuštanjem radnika.

(Patria) - Zbog drastičnog pada potražnje za električnim vozilima, Volkswagenova najveća tvornica električnih vozila u Evropi suočena je s otpuštanjem radnika.

Radi se o tvornici u njemačkom Zwickauu, gdje se proizvode električni modeli ID.3, ID.4 i ID.5. Uz njih, s istih proizvodnih traka silaze i grupacijski modeli poput Audija Q4 e-tron i Cupre Born.

Volkswagen je još 2018. objavio da ulaže 1,2 milijarde eura u transformaciju tvornice koja je u 26 mjeseci pretvorila proizvodne linije iz proizvodnje vozila s motorom s unutrašnjim izgaranjem u električna vozila.

U međuvremenu, konkurencija poput Tesle i kineskih proizvođača električnih vozila brzo se širi na VW-ovom domaćem terenu, a uz to, galopirajuća inflacija i manje državnih subvencija slabe potražnju.

Kako piše Automobilwoche, očekuje se da će Volkswagen kao odgovor na to ukinuti radna mjesta.

Iako Volkswagen zasad nije komentarisao moguća otpuštanja radnika, planovi kompanije procurili su nakon komentara premijera Saske Michaela Kretschmera koje prenosi Bild.

- U sljedećih nekoliko dana, možda čak i sati, čut ćemo nesretne vijesti. Bili smo ponosni na ono što se događa u Saskoj vezano za Volkswagenovu elektromobilnost.

Na kraju neće biti tako uspješno. Mnogo ljudi više neće moći tamo raditi, barem privremeno - zaključuje Kretschmer.

Volkswagen danas ima sastanak zaposlenika, a tamo se očekuje da nove, "nesretne" vijesti prenesu radnicima, piše autoklub.hr.

#Volkswagen #Njemačka #otkazi #Automobil #Automobili #Biznis #ekonomija