Članak

Američka banka First Citizens otkupljuje propalu SVB banku

Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive.

(Patria) - Američka banka First Citizens otkupit će ukupne depozite i zajmove banke Silicone Valley Bank (SVB) koja je bankrotirala početkom marta, objavila je jučer Američka bankarska uprava (FDIC).

Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive, objavila je FDIC, navodeći da će se  danas 17 podružnica SVB-a otvoriti kao First Citizens, piše AP.

Krah banke SVB izazvao je paniku u bankarskom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama, sa posljedicama koje su uticale i na evropska tržišta.

SVB, koja je bila bliska tehnološkom sektoru, iznenada se našla u teškoćama kada je objavljena prodaja finansijskih obveznica u vrijednosti od 21 milijardu dolara, s gubitkom od 1,8 milijardi dolara i namjere da poveća kapital.

Uslijedila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. marta ocijenile da je nesolventna i preuzele kontrolom nad aktivom banke, što je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine, prenosi RSE.

Od sada će svim zajmovima i depozitima te ustanove upravljati banka First Citizens, dok će uprava FDC voditi računa o 90 milijardi dolara preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u djelovali da zaštite štediše i spriječe širi finansijski haos.

SVB, čije sjedište je u Santa Clari u Californiji, krahirala je 10. marta kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj historiji koja je krahirala.

#Biznis #SAD #Banka #Bankrot