Članak

NES I SBIH POD PRITISKOM SCHMIDTA Brojnost Bošnjaka najveći problem - u BiH demokratija kakve nigdje nema

Valjda je sada jasnija uloga NIP-a u tim famoznim propalim pregovorima.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Još uvijek je neizvjesno formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a pravni timovi visokog predstavnika Christiana Schmidta će ovih dana započeti još jedan krug konzultacija sa pojedinim političkim partijama.

U ove 'pojedine' posebno spadaju SBiH i NES, od kojih posljednjih dana Schmidt strahuje više nego i od reakcija iz HDZ-a po čijem nalogu direktno radi Schmidt, naravno uz nezaobilaznu podršku Michaela Murphyja, američkog ambasadora u BiH.

Svjestan je Schmidt da bez SBiH i NES-a nema većine, na koju se tako zdušno pozivaju kako predstavnici Trojke tako i sami međunarodni zvaničnici koji su na korak od oktroirane vlade i činjenice da ih samo tako mogu dovesti na vlast – da bukvalno kažu 'Nermin Nikšić bit će premijer, i ovo će biti Vlada FBiH'!
 
S obzirom da na to ne bi navodno pristali ni SDP ni NIP, pojačava se pritisak na NES i SBiH, kako medijski tako i ovaj lobistički, gdje će im se danas u zgradi OHR-a servirati 'med i mlijeko', samo ne bi li se odobrovoljili i konačno prihvatili kratkoročno nametanje. Da je OHR dobronamjeran sastanku bi prisustavovali i SDA, pa i sve druge stranke, ali to nije slučaj, jer nije cilj postizanje dogovora, već fomiranje Vlade u kojoj neće biti SDA i DF-a.

A, kako su ranije tekle te konsultacije treba pogledati u vrijeme održavanja pregovora u vezi s izbornim zakonodavstvom, jer su npr. i tada na sastanke pozivani NIP i SBB koji nisu bili uopće parlamentarni (do ulaska Denisa Zvizdića u NiP), dok su u širokom luku zaobilaženi SDA i DF.

Valjda je sada jasnija uloga NIP-a u tim famoznim propalim pregovorima.

Nema sumnje da bi Schmidt da je siguran u većinu kojom nam licemjerno pokazuju da smo na pragu građanske BiH, a da ono legitimno vrijedi samo za HDZ BiH i da su oni nosioci odluka o tome s kim će formirati vlast, jer su oni od 2. oktobra sigurni zauvijek dok postoje, svoje namete izvršio s danom isteka roka za formiranje Vlade FBiH.

Ali nije siguran, pa sada kreće dobro oprobana metoda uvjeravanja. Jer potpuno je iluzorno povjerovati da OHR poziva na konsultacije stranke koje se nisu u stanju međusobno dogovoriti.

Zapravo jesu, ali SDP-u, NIP-u i NS ne prija to što čuju od NES i SBiH pa ih sada disciplinira Schmidt!

A, on nema više nikakav kredibilitet, jer je 2. oktobra u BiH donio dašak demokratije koja nigdje na svijetu kao takva nije prepoznata. Posebno licemjerno je da se pozivaju na EU put BiH i ispunjavanje 14 prioriteta, jer je jasno da sa ovim izbornim pravilima Bosna i Hercegovina nikada neće postati članicom Evropske unije.

Kako god se okrene Bošnjaci su najveći problem Schmidta, kako njihova brojnost (u demokratiji većina odlučuje), tako i njihovo pozivanje na prava koja imaju i Hrvati (utjecaj u Domu naroda), jer Schmidt će očito donijeti rješenje po kojem je moguće formirati vlast u FBiH mimo političke volje Bošnjaka izražene kroz Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH i kroz potpredsjednika FBiH Refika Lendu, ali šta će za sljedeći izborni ciklus? A i ovaj mu je upitan, jer za takvo što nema većine, to bi mu danas SBiH i NES mogli konačno dati do znanja, a trajno rješenje ne smije pomisliti izreći, jer Dragan Čović to ne želi čuti.
 
I upravo postojanje te većine odnosno manjine moglo bi odrediti konačno djelovanje Schmidta On je svakako pod radarima javnosti, posebno one evropske, a obzirom da se Evropska unije nije složila s njegovim intervencijama 2. oktobra, te da je pokazao da nije ništa deblokirao, već suprotno dodatno zakomplicirao cjelokupan proces te izgubio svaki kredibilitet za valjanu novu odluku.

#BiH #OHR #AminaČorboZećo #IzborniZakonBiH #ChristianSchmidt