Članak

Đavo ih donio

Đavo ih donio

Najprije sam – naivan – doista, pomislio da će uvođenjem onih zadnjih akciza na gorivo Bosna i Hercegovina jednog jutra samo osvanuti ispresjecana kvalitetnim brzim cestama i autoputevima jer su tako najavljivali na sva usta, a onda, kad su entiteti i distrikt zamalo zaratili oko toga kako će prikupljene pare podijeliti pomislio: Neka đevo nosi i njih i akcize... samo nek' se ne puca! A onda sam pročiteo da je onaj đavo odnio ranije prikupljenih 8,5 milijardi maraka, a njih nam (pih!) ostavio.

Onda sam – opet, naivan – pomislio da će nakon usvajanja transportne strategije, pristupanja transportnoj zajednici i otvaranja vrata BiH za projekte odnosno strane investicije  i nakon što smo u Trstu od šest regionalnih projekata dobili četiri(hej!) odnosno dvije milijarde maraka... ljeto 2018. dodatno ugrijati vrijedne ruke naših niskogradnih neimara. Međutim, od tada prođe bezmalo godina, a neki đavo odnese i te dvije milijarde i još nekih sitno, petsto miliona... i opet nam njih ostavi.

Pa sam onda na televiziji čuo – nisam mogao gledati – da je uprava za indirektno oporezivanje ostvarila rekordan učinak i od indirektnih poreskih obveznika prikupila opet nekih miliona maraka (621 samo u januaru) od kojih je nešto sitno vraćeno onima kojima je trebalo vratiti, a ostalo je čini se (opet) odnio neki đavo jer – nakon podjele na državnu, entitetsku, distriktsku razinu – niko od ljudi ne zna kako, gdje i u šta ti novci na kraju nestanu...

Pa sam onda na televiziji vidio kako kralj SbA daruje predsjednika DT poklonima vrijednim više od 1,3 milijarde dolara... i ponadao se – zaludu – da će makar od kusura, da ne kažem zekata, nešto kanuti i u Bosnu i Hercegovinu... nade su mi još više narasle kad sam čuo da je Trump dobio jahtu, najveću na svijetu, u kojoj je sva oprema unutra pa i WC-i u svih sa 80 soba i 20 apartmana od zlata nadajući se da će nas zapasti makar jedan od neugrađenih – onih što su loše ispali – nužnika jer nužda nam je... Međutim, haman je i poklone i neplaćeni zekat opet, odnio đavo ali je grješnik, ponovo zaboravio da sa sobom povede i ove naše što tvrde da imamo prijatelje širom islamskog svijeta koji jedva čekaju da nam pomognu... 

Sve nade da će nam ikada iko pomoći i da će po ove naše đavo doći konačno sam izgubio kad sam pročitao da je princ i prijestolonasljednik MbS, sin gorespomenutoga SbA, od porodične crkavice od 967 milijardi eura, ponudio 4,3 milijarde eura za Manchester United od nekih Amerikanaca koji su za Crvene vragove(?!) davne 2003. dali 900 miliona eura... 

I tu su mi se – glupom, ne više naivnom – upalile lampice... nije đavo nego vrag! I nije jedan... nego ih ima više... I nije namazan svim bojama nego samo crvenom! I ne mari za vjeru... više ga zanima nogomet! 

Zato se siroti zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH VB danas u naše ime kod Kuvajtskog fonda za razvoj Kuvajta zadužio silne pare da se izgradi 17 kilometara autoceste na Koridoru 5C od nemila do nedraga. 

Kad je već đavo odnio 8,5 milijardi onih prvih akciza, pa i neku milijardicu ovih zadnjih... kad već godinama isti đavo nosi i milijarde od indirektnih i stotine miliona od direktnih poreza... kad već decenijama isti đavo nosi stotine i hiljade nečega, beli miliona, prikupljenih nekakvim parafiskalnim nametima... u najkraćem, kad je Bosna i Hercegovina prepuna đavola zbog kojih već decenijama nismo u stanju napraviti pristojnu cestu od Sarajeva do Tuzle (i nazad) ili od Sarajeva do Mostara (i nazad) mora da je Božje davanje – ne može biti puka sreća – da Kuvajt ima Fonda za razvoj Kuvajta iz kojega podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora i da će tako biti makar još 20 godina odnosno, preciznije, 15 godina sa 5 godina grejs perioda uz kamatnu stopu od svega dva posto godišnje.

Znaju li Bosanci ili Hercegovci uopće, ali bez brojanja na prste, sa koliko se nula piše milijarda? Ili makar milion odnosno 34 miliona? i koliko je 34 miliona eura u markama? I znaju li je li kamata na glavnicu ili ona druga i koliko je to 2% od 34 miliona? Ni ja ne znam računati, a i ne volim... naročito otkako sam izračunao da su mi i nerođeni unuci već dužni raznoraznim međunarodnim i fondovima za razvoj nekih drugih država. Onda, možda nešto lakše: znaju li stanovnici naprimjer Sarajeva ko su stanovnici Poljina... i plaćaju li struju, vodu, odvoz smeća, RTV pretplatu... znaju li cijene na pijacama, je li ih iko ikada igdje vidio da kupuju fasungu... znaju li šta se može kupiti za minimalnu penziju ili makar za minimalnu pa i za prosječnu platu... Jesu li ulice koje vode ka svim poljinama prvog, drugog ili trećeg prioriteta i kad se njima čisti snijeg... ili kod njih snijeg uopće ne pada nego je uvijek sunčano?

Ustvari, htio sam pitati, zna li iko od Bosanaca ili Hercegovaca ili ostalih ako već đavo odnosi pare, a ne odnosi one koji su za parama k'o i anamon... može li biti da je njih ustvari, đavo nama donio?

#Mišljenja #EdinUrjanKukavica