Članak

Paša moj solidni...  

Paša moj solidni...  

Nikome u ovoj zemlji nije lahko... Ni političarima, ni apolitičnima, ni bogatima, ni siromašnima, ni onima koji hljeb moraju zaraditi, ni onima koji tu zaradu moraju(?!) isplatiti... Nikome, pa ni kolumnistima. Vijesti – gluposti – na koje bi željeli reagirati i o njima napisati svoj stav doslovno prestižu jedna drugu i malo je vremena da se reagira na sve. Televizijskim političkim analitičarima je neusporedivo lakše: njih zovnu, oni pred kamerama ispričaju šta imaju i završe posao. Kolumnisti moraju najprije odabrati najveću glupost toga dana – a več to nije lahak i jednostavan zadatak – potom sjesti, napisati, poslati... pa dok se to lektorira, korigura, objavi... nove sluposti su već prikucane na wall od shame toga dana.

Naprimjer, taman se čovjek nameči da kvalitetno prokomentira nevjerovatnu količnu nesuvislica, kontradiktornosti i budalaština koje je uvodničar jednog uglednoh intelektualnog skupa izgovorio u manje od minutu – za to je zaista potrebna vanserijski intelekt usporediv samo sa poluinteligentom koji ga je pozvao i promovirao kao uvodničara bilo čega – a DČ i BLJ naprave takav faul u šesnaestercu da je jednostavno neprofesionalno ne pucati penal.

Naime, predsjednik Glavnog odbora Udruge građana HNS BLJ kazao je da će HNS prihvatiti DF za partnera pod uslovom da se stranka ŽK sama definira kao dio bošnjačkog bloka. Svijetla obraza nastavljajući sa glupostima, ovaj ugledni član Sabora susjedne zemlje, na tragu ljudskog i političkog idiotluka svoje sunarodnjakinje(?) ŽZ o mogućem ustavnom ustroju Bosne i Hercegovine po gledu na Liban(?!) – tradicionalnu europsku, naprednu i prosperitetnu demokratiju dakle, ne dopuštajući ni primisao bilo kakvog građanskog organiziranja i sudjelovanja u vlasti, tradicionalno nemilosrdno gazeći sva načela i slova i duha Daytonskog sporazuma, ustvrđuje da je „kroz ovaj proces koji traje već skoro šest mjeseci, nakon izbora, apsolutno definirano predstavljanje Hrvata, a čini mi se i Srba u pregovorima za uspostavu vlasti na nivou entiteta i države“ te da „što se tiče hrvatskog predstavljanja, HDZ BiH, kao predvodnik stranaka HNS-a, je taj partner u pregovorima.“ No, i ovoj izjavi koja predstavlja samo još jednu verbalnu dijareju mora se (o)dati priznanje za inovativnost: promovirajući BI kao frontmena(?!) bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, BLJ je pored postojećih sportskog i medicinskog pojmovnika u Bh-politiku uveo i muzički. 
No, njima njihovo, a nama naše.

Ne čudi me što BLJ u ime i poslije DČ insistira na BI kao jedinom pregovaraču sa bošnjačke strane. Naime, prije nekoliko godina neki su ljudi planirali napraviti knjigu sa pričama trojice autora, logično jednim Srbinom, jednim Hrvatom i jednim Bošnjakom... Srbi i Hrvati su odabrali zaista majstore zanata, dobre i poznate pisce, renomirane autore neupitnog nacionalnog i svakog drugo zaleđa... a među Bošnjacima su – usprkos uvijek bogatom izboru - odabrali pero koje se nije moglo mnogo čime pohvaliti, ni sa stručne ni sa zanatske strane, a ni od ugleda nije imao puno šta za pokazati osim toga da je Bošnjak, ako to išta znači. Polaskan ponuđenim poštovanja vrijednim društvom hudi Bošnjak se, zaljubljen u vlastitu predodžbu o sebi, tom ponudom pohvalio jednom drugom Bošnjaku, književnom kritičaru, prijetvorno skromno vajkajući se pred njim da ne zna čime je zaslužio tu čast. Ne mareći za moguće posljedice (a moglo ih je biti jer je pisac Bošnjak u to vrijeme, bio u prilici mnoge živote zagorčati - i jeste) Bošnjak kritičar mu je bratski rekao: Boga mi... zato što si loš pisac.

Dakle, ne čudi me sto DČ insistira na BI kao jedinom pregovaraču sa bošnjačke strane. Razloga je mnogo: navikao je na njega, zna mu slabe tačke i na što ga treba podsjetiti ako se ovaj slučajno uzjoguni, zna kako i s koje strane mu priči da ovaj učini ustupke koje niko drugi ne bi učinio i zna da među zvaničnim Bošnjacima nema nikoga ko će ikada reci: Šefe / Predsjedniče / Sve... nije ovo baš dobro... nisi ovo trebao uraditi... Jasno je i zašto u pregovorima ne želi ŽK: niti je autohton, niti je legitiman, niti je Bošnjak! ...a dva Hrvata i po jedan Srbin i Bošnjak u pregovorima, a kamoli podjeli vlasti nije srazmjerno njihovom broju iako jeste procentu njihovog učešća u vlasti.

Bošnjaci bi trebalo da su vrlo potentan narod. U najmanjem po njihovom vlastitom doživljaju sebe iako vrlo često funkcioniraju na razini deminutiva. No, bez obzira na to, gotovo da nema Bošnjaka koji ne misli da ne bi mogao biti selektor nogometne reprezentacije svijeta, generalni sekretar Ujedinjenih nacija i direktor svemira... i sve ispod i ponešto iznad toga. Gotovo da nema bošnjačkog nogometaša koji ne misli da, da su mu se stvari u životu samo malo drugačije posložile - ne bi mogao biti bolji od Ronalda, Messija ili makar Džeke... Nema bošnjačkog hodže da ne misli da bi kao od šale, mogao biti papa (malo je reis), nema bošnjačkog profesora da ne misli da je bolji od pola akademika francuske akademije nauka (pa u nedostatku potpore napravi svoju i bude akademik sebi i svojoj ženi... ni familiji)... Nema bošnjačkog pravnika da ne misli da je zreo makar za kakvog međunarodnog Tribunala (kakvo VSTV)... Nema bošnjačkog ginekologa koji ne misli da ne može operirati srce i uz to odlučivati o europskim integrativnim procesima... I ništa me od toga ne čudi... Bošnjaci su vrlo... potentan narod i ne čudi me što gotovo da nema Bošnjaka koji ne misli da je Bogom dan za svašta, ako ne za sve. 

Ali me čudi kako među tolikim majstorima i stručnjacima nema baš nijednog koji će umišljenom Bošnjaku staviti ruku na rame i bratski mu reći: Paša moj solidni... nije ovo za tebe.
 

#Mišljenja #EdinUrjanKukavica